У Приштини обиљежавање 15 година од једностраног проглашења независности

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПРИШТИНА- Привремене приштинске институције данас обиљежавају 15 година од једнострано проглашене независности такозваног Косова.

Обиљежавање је почело подизањем заставе и сједницом владе у Приштини, која је окићена заставама тзв. Косова, као и албанским, а одата је и пошта испред споменика несталим лицима у Приштини.

"Косово је примјер демократије у проблематичном региону као што је Балкан, захваљујуćи вама. Наше Косово обликују  грађани. Наша независност је разрјешење вјековне историје и ми имамо дугу историју суживота”, рекао је премијер Аљбин Курти на сједници владе.

Курти је рекао да "на овај празник треба да се сјетимо једни других и да будемо заједно и када буде услиједила 20. годишњица".

Сједници владе и подизању заставе је присуствовао и министар у Куртијевој влади Ненад Рашић.

Послије сједнице владе, услиједила је свечана сједница скупштине гдје је на говорници истакнут знак тзв. Ослободилачке војске Косова.

Како преносе приштински медији, амблем тзв. ОВК на говорницу је поставила посланица Демократске партије Косова Ганимете Мусљиу.

Скупштинској сједници присуствују председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, Курти и предсједник Албаније Бајрам Бегај.

На сједници је поред амбасадора и Сулејман Угљанин, лидер Странке демократске акције Санџака.

Чланови Организације ветерана ОВК поставили су претходно на згради скупштине неколико плаката, на којима су приказани бивши предсједник Хашим Тачи и први албански премијер Исмаил Ћемали.

            "Хероји нације, прогласили независност“, пише на плакатима.

        Тачи је 17. фебруара 2008. прочитао Деклараију о проглашењу независности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана