У Подгорици завршен протест опозиције предвођене ДПС-ом

ГС
протест
Foto: Анадолија | протест

ПОДГОРИЦА - Вечерашњи протест на платоу испред црногорског парламента у Подгорици против владе у техничком мандату Дритана Абазовића и актуелне старе-нове парламентарне већине завршен је, а учесници су се упутили у шетњу улицама главног града.

И овај протест је још једном показао сву нетрпељивост према свему што је српско, а учесници су у својим обраћањима поново оптужили Србију и предсједника Србије Александра Вучића за највећу институционалну кризу у коју је Црна Гора запала одбијањем предсједника Мила Ђукановића да именује мандатара за састав нове владе на приједлог старе-нове парламентарне већине, а потом и бојкота посланика ДПС седнице Скупштине на којој се гласало о избору недостајућих судија Уставног суда.

Оптужбе су поново упућене и на рачун Српске православне цркве и свештенства.

Учесници траже опозив Закона о предсједнику, организацију ванредних избора, дијалог и компромис поводом избора судија Уставног суда и стопирање уласка Црне Горе у Отворени Балкан.

Дио окупљених скандирао је предсједнику владе у техничком мандату "Дритане, битанго" зато што сматра да је Црној Гори мјесто  у Отвореном Балкану.

- Потпиши, Абазовићу (улазак у Отворени Балкан) кад си већ издао све што се може издати. Једном ћете положити рачуне пред црногорским судовима, кад буду слободни - запријетио је дукљански новинар и књижевник Ђорђе Шћеповић.

Шћеповић је рекао и да "Црногорцима не командују црне мантије и да не клече на кољенима пред поповима туђе цркве.

- Заборавили сте, окупатори, да Црногорци неће рушити и разарати. Између нас и вас је разлика. Нећете зауставити ријеку слободе, јер има нас више него довољно да вас зауставимо у разарању ове земље. У овој ријеци ће се удавити сви који желе Црногорце на кољенима. Ми не отимамо, ми бранимо своје. Има нас - рекао је Шћеповић.

Он је казао и да су их вечерас на протесту, како је навео, "опет сабрали београдски послушници".

- Опет су нас ујединили у светој обавези да сачувамо Црну Гору, јер за разлику од њих, издајника какве Црна Гора не памти, ово је наша једина држава. Узалуд им најамничке јазбине из којих се новинари и активисти проглашавају екстремистима. Узалуд им вијести, курири, борбе, инфорси... - навео је Шћеповић.

Навео је да је Црна Гора данас "окупирана захваљујући њима, слугама Александра Вучића".

- Згазили су београдском чизмом црногорски Устав. Оголили смо све њихове лажи. Лаж у којој диктатуру називају демократијом. У којој свако своје непочинство правда гомилом других лажи - устврдио је Шћеповић.

Протест је почео са пола сата закашњења интонирањем црногорске химне, а музичар Момчило Зековић Зеко замолио је присутне за минут ћутње за, како је казао, све који су погинули за ову земљу".

Потпредсједник и посланик ДПС Јевто Ераковић најавио је на крају протеста да стиже "црногорско прољеће".

- Видимо ова страшила ђе пустоше све што им је допало, али их се не бојимо јер бранимо сан наше дјеце и очева. Лажу нас, краду и понижавају више од двије године. Не можемо се такмичити у несојлуку. Од ових сврби свакога. Преварили су своје бираче, међународне партнере. Обесмислили су све, зауставили све, осим остварења њихових ментора - казао је Ераковић.

Једини исправан начин да то престане су, како је навео, избори на којима ће побиједити они који, како је казао, "никад неће бити издајници, лажови и лопови".

- На нама је да се изборимо за изборе, и да истакнемо на њима најбоље - из партија, форума... Ово је борба за опстанак Црне Горе. Ово прољеће мора бити црногорско, мора бити прољеће избора. Буди се Црна Горо, стиже црногорско прољеће, а ми ти гарантујемо - има нас - поручио је Ераковић.

Протест на скупштинском платоу и шетња прошли су без  инцидената.

И овај протест је раније данас подржао председник Мило Ђукановић, али као и до сада, ни вечерас није му присуствовао.

Организатор тврди да је на протесту било 20.000 људи, а званичних полицијских процјена још нема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана