У Пироту ванредна ситуација послије цурења амонијака, у болницама више од 50 људи

Танјуг/ Срна
У Пироту ванредна ситуација послије цурења амонијака, у болницама више од 50 људи

НИШ - У Пироту је на снази ванредна ситуација послије цурења амонијака из преврнутог вагона, а школе, вртићи и јавне установе данас не раде, јавио је РТС. Због симптома тровања хоспитализована је 51 особа.

Осим полиције, мјесту несреће ни јутрос нико не може прићи.

Ауто-пут и магистрални пут на Коридору 10 су још увијек затворени за саобраћај, а алтернативни правац је стари пут за Белу Паланку.

РТС је у МУП-у синоћ речено да је до несреће дошло испадањем композиције од 20 цистерни из шина, од чега је најмање једна упала у корито ријеке Нишаве, што је изазвало бурну реакцију амонијака у контакту са водом.

Градоначелник Пирота Владан Васић казао је данас да амонијак и даље цури из једне цистерне, а да мjерења показују да је у Пироту концентрација амонијака на нули.

У изјави Танјугу навео је да су екипе Сектора за  ванредне ситуације на мјесту инцидента, да су четири цистерне ван шина, да ниједна није завршила у ријеци и да је половина запремине амонијака исцурјела из те једне цистрне.

-Очекујемо даље инструкције, да ли можде да се изврши заптивање или ће у једном тренутку кренути померање тих цистерни - рекао је Васић и додао да су даљи кораци да се види како ће се даље поступати.

-Важно је да људи што мање излазе из куће, иако је ситуација са амонијаком по мерењима у Пироту нула, али да се нарочито избегава прилаз том делу терена на петљи Пирот -запада. Полиција је блокирала аутопут - рекао је градоначелник.

Додао је да треба утврдити које су инспекције надлежне, каква је ситуација на терену и како ће се она одвијати током дана и најавио да ће бити одржан састанак о мјерама који ће предузети.

Како је рекао, у Пирот је стигао и министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Додао је да му је јављено да је једна особа преминула у току ноћи, али с обзиром да се ради о срчаном болеснику, како је рекао, не зна се још шта је тачан узрок смрти.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је у Пироту казао да грађани Пирота немају разлога за забринутост и да је ситуација под контролом. -Мерења концентрације амонијака у ваздуху у градском језгру, која су вршена на пет локација, показала су да нема присуства амонијака, али је концентрација повећана како се приближава месту акцидента, које је неколико километара удаљено од града - рекао је Весић.

Додао је да разлога за панику нема, али да грађани морају да буду опрезни јер ситуација још није потпуно санирана. Навео је да је извесно да су разлози за акцидент у лошој жељезничкој инфраструктури, с обзиром да су се на овој дионици често дешавале раније сличне несреће, додуше није било цурења амонијака.

-Три године се чека на реконструкцију ове пруге, 2018. године је потписана реконструкција, а тек сада је расписан тендер. Мораћемо да испитамо зашто је то тако - поручио је Весић, који је похвалио реакцију полиције, ватрогасаца и Градске управе, тачније Штаба за ванредне ситуације Града Пирота.

У Клиничко-болничком центру у Нишу, збринуто је 15 пацијената због тровања амонијаком, од чега 12 одраслих и троје  дјеце, и нико није животно угрожен, јавља дописница Танјуга из Ниша.

Како наводи, они су хоспитализовани и налазе се на интензивној њези, а сва дјеца су стабилних виталних параметара, речено је у КБЦ Ниш.

Према најновијим подацима, прва узорковања Нишаве показују да нема амонијака, јавља дописница Танјуга из Ниша.

Како наводи, према процјенама вода, чак и да има амонијака у њој, не може тако брзо да стигне од изворишта до потрошача.

- Водоснабдевање Ниша није угрожено услед цурења амонијака у Нишаву - саопштила је синоћ градска управа Ниша.

Из превентивних разлога искључена је фабрика воде у Нишу, као и наливање воде из изворишта Медијана.

У саопштењу се наводи да први узроци воде показују да вода у Нишави у Нишу није контаминирана, а ЈКП „Наисус” предузима све превентивне мjере и редовну контролу воде коју ће од јутра контролисати и Институт за јавно здравље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана