У Панчеву уручени кључеви од 36 новоизграђених станова за избjеглице из БиХ и Хрватске

Срна
У Панчеву уручени кључеви од 36 новоизграђених станова за избjеглице из БиХ и Хрватске

ПАНЧЕВО - У Панчеву су данас уручени кључеви од 36 новоизграђених станова за избјеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, који су изграђени у оквиру Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма у Србији.

Комесарка за избјеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић је након уручења изјавила да је у оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима додељено укупно 7.162 стамбена решења, а када је реч о Панчеву, додељено је 372 стамбена решења од којих је 212 путем Регионалног стамбеног програма.

"Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије ће наставити да брине о избеглим лицима настојећи да им обезбеди сигуран кров над главом, што представља један од најважнијих циљева Комесаријата", рекла је Станисављевић. Додала је преостало да се још збрине 250 породица у Београду у новоизграђени објекат у насељу Овча, као и у објекат у Пећинцима чиме ће се у оквиру Регионалног стамбеног пројекта укупно у Србији стамбено збринути до 7.500 породица.

"Данас у Панчеву велики дан, 36 породица ће коначно решити стамбено питање односно један од највећих животних проблема и када видим све ове људе са нама изузетно сам поносан што могу да видим осмехе на њиховим лицима", рекао је градоначелник Панчева Александар Стевановић. Решавање овог проблема је према речима Стевановића, једна од најважнијих ствари у животу, а посебно имајући у виду да се ради о породицама које су прогнане са својих огњишта и из својих домова. "Искористио бих прилику да се захвалим Комесаријату за избеглице и миграције Србије, Јединици за управљање пројектима, бројним партнерима из иностранства, УН-у, као и бројним донаторима без којих све ово не би могло бити реализовано", рекао је Стевановић

. Градоначелник Панчева је будућим станарима поручио да ће у веома кратком року моћи да откупе станове по условима које прописује закон.

"Од данас ћу бити корисник једног од ових станова који су нам додељени те бих желео да се захвалим свима јер ће наш живот вероватно од данас бити много лакши јер сваки човек тежи нечему бољем и да има нешто основно, а то је кров над главом", рекао је Жељко Грабунџија један од корисника станова који је избегао из места Дворови у БиХ

. Укупна површина зграде је 2.578 квадратних метара, а вредност радова износила је 1,24 милиона евра. Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УХХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима ЕУ која је и највећи донатор, САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Догађају су поред комесарке за избеглице и миграције Републике Србије Наташе Станисављевић и градоначелника Панчева Александра Стевановића присуствовали и представница Делегације Европске уније у Србији Мирјана Максимовић, заменик Високог комесара Ујенињених нација за избеглице Стефани Краусе, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, представници других државних и међународних организација и институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана