У Ораховцу каменована кућа Мирјане Дедић

Срна
У Ораховцу каменована кућа Мирјане Дедић

​ОРАХОВАЦ - У Ораховцу је каменована кућа Мирјане Дедић (74), што је 15. забиљежени напад на српске куће од почетка године, саопштено је из данас Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Из Канцеларије наводе да Дедићева живи сама и да су овај атак на њен дом и безбједност унијели снажну забринутост и оправдан страх код српске старице.

С обзиром на чињеницу да у близини њене куће постоје сигурносне камере, из Канцеларије захтијевају да починиоци у најкраћем могућем року буду откривени и адекватно санкционисани.

"Како било коме може да смета жена у осмој деценији живота, која је постала мета само зато што је Српкиња", питају из Канцеларије.

Случај је пријављен полицији, а Мирјану је посјетио и предсједник Привременог органа општине Ораховац како би се са њом договорио о санирању штете коју ће Канцеларија за Косово и Метохију надокнадити.

Из Канцеларије подсјећају да је од почетка године извршено више од 90 напада који су имали вјерску или националну конотацију, што говори да се на мјесечном нивоу у просјеку догоди по 10 напада на Србе, њихову имовину или имовину Српске православне цркве.

"Овакве нападе по правилу додатно подгревају неодговорне изјаве приштинских политичара који распирују мржњу антисрпским изјавама и бројним оптужбама на рачун Срба, али и политика некажњавања починилаца", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије истичу да су због тога на безбједности Срба инсистирали и током посљедње, али и сваке претходне рунде дијалога у Бриселу, те да ће о томе говорити и даље све док се српском народу у јужној покрајини не обезбиједи миран и безбједан живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана