Вучић допутовао у Рашку, рањени Србин оперисан

Танјуг, Срна
Вучић допутовао у Рашку, рањени Србин оперисан

РАШКА, КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Предсједник Србије Александар Вучић слетио је данас у Рашку, гдје би требало да се у овдашњој касарни Војске Србије састане са представницима Срба на Косову и метохији.

Он ће у касарни обићи јединице Војске Србије, а обићи ће и јединице жандармерије.

Прије њeга у Рашку су допутовали министар одбране Небојша Стефановић и начелник генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић је изјавио, по доласку у Рашку пре састанка са представницима Срба на северу КиМ да је поводом данашњих дешавања контактирао специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

-Чекам да се сретнем са Србима са Косова. Контактирао сам Мирослава Лајчака, рекао му шта мислим и завршио разговор. Мислим да су Срби били најузнемиренији - казао је Вучић за ТВ Прва, пренио је Б92 на свом сајту.

Долазак у Рашку предсједника Србије раније данас најавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на ванредној конференцији одржаној поводом упада косовске полиције на сјевер КиМ када је рањен Срећко Софронијевић у Звечану, а повријеђено око дестак особа.


Председник Српске листе Горан Ракић рекао је за Тв Пинк да су се Срби са Косова и Метохије упутили ка Рашки гдје ће се у 15 часова састати са Вучићем нагласивши да је ово за њих најважнији састанак, као и да су данашња дешавања „прелила чашу”.

Додаје и да је ово за све Србе - питање живота или смрти и да је ово „Кристална ноћ“.

Истиче и како су им забранили вакцине, да су данас покушали да им одузму лијекове и да је остало још само, како је рекао, да Србима на КиМ узму и ваздух.

-Тренутно је мирно, али знате да имамо рањене људе. Користили су муницију и пуцали су на народ - рекао је Ракић.

Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек рекао је данас Тањугу да су два пацијента која су повријеђена на сјеверу Косова збринута у тој установи и да је пацијенту који је упуцан извађен метак, крварење санирано као и да се налази на интензивној њези.

- Хитно је оперисан пацијент који је упуцан у леђа. Метак је прошао кроз десну лопатицу која је поломљена и готово изашао на предњој страни врата у близини великих крвних судова - рекао је Елек за Танјуг.

Он је додао да је други пацијент који је задржан примљен са повредама грудног коша.

Елек је рекао и да је укупно повријеђено 10 особа, а да је двоје задржано на лијечењу.

Он је објаснио да су се остали грађани углавном јављали због повреда очију изазваних сузавцем и лакших тјелесних повреда од гумених метака и да су послије санирања повреда напустили КБЦ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је раније данас да су у акцији Косовске полиције која је упала на сјевер КиМ повријеђено више десетина грађана, као и да је тешко рањен у грудни кош Срећко Софронијевић којем се љекари боре за живот.

Новости“ преносе да је Софронијевић рањен након што су припадници косовске полиције отворили ватру на окупљене грађане у Звечану.

Срби у мјесту Рударе на Косову и Метохији блокирали су магистрални пут Приштина-Звечан-Лепосавић у знак протеста због јутрошње ненајављене акције припадника Косовске полицијске службе (КПС) и упада у сјеверни дио Косовске Митровице.

Око 300 Срба узвикују „Србија, Србија!“ изражавајући незадовољство јутрошњом акцијом КПС.

На путу је постављено неколико камиона којима је пут препријечен.

Ситуација у сјеверном дијелу Косовске Митровице и Звечану је мирна, али напета.

Из Полицијске станице у сјеверном дијелу Косовске Митровице су упутили апел грађанима да остану мирни и да не насиједају на провокације.

Потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић позвала је данас поводом новог таласа насиља на сјеверу Косова и Метохије међународну заједницу да реагује и да не остаје нијема када је Србима у покрајини угрожен живот.

-Србија се залаже за политику мира, за дијалог и компромис, али остаје без подршке друге стране и међународне заједнице, која остаје нема када је Српкињама и Србима угрожен живот - рекла је Михајловић.

Потпредсједница Владе нагласила је да у тренуцима када је потребно да се дијалог настави, овакве провокације, пријетње и репресија неће помоћи.

-Зашто међународна заједница остаје нема на насиље над Србима и толерише покушаје (приштинског премијера Аљбина) Куртија да регион врати у прошлост - питала је Михајловић.

Показивање силе према житељима сјеверне Митровице недопустиво је, рекла је она и додала да пријетње по безбједност и опстанак Срба у покрајини неће довести до компромиса који је неопходан.

-Нове, планске провокације, демонстрација полицијске репресије и насиље које спроводе представници привремених институција у Приштини, у супротности су свему чему теже регион и Европа у 21. веку, а то су развој, толеранција и сарадња - рекла је Михајловић.

Епархија рашко-призренска позвала је данас на смиривање ситуације на сјеверу КиМ и најооштрије апеловала да се полицијске снаге хитно повуку јер ситуација може додатно да ескалира.

-Употреба силе од стране албанске косовске полиције, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи и прети да изазове огромну безбедносну нестабилност - наводи се у саопштењу објављеном на сајту епархије.

Епархија је апеловала и на међународне снаге КФОР-а и ЕУЛЕКС-а да хитно успоставе мир и ред и заштите грађане од насилног понашања полиције, а грађане да покажу максималну уздржаност.

-Поводом јутрошње акције Косовске полиције на северу КИМ, при чему је употребљено насиље против српских грађана, Епархија рашко-призренска изражава највећу забринутост и позива на смиривање ситуације- истакла је епархија.

Косовска полиција саопштила је данас да трага за још петорицом мушкараца за које се сумња да су „умијешани у кријумчарење робе и друге криминалне активности, међу којима је М.Р. из Зубиног Потока“.

Након полицијске акције у Приштини, Пећи и јужном и сјеверном делу Косовске Митровице и хапшења осам особа, полиција је саопштила да и даље интензивно спроводи истрагу како би идентификовала и ухапсила остале осумњичене за кријумчарење робе, преноси Коха диторе.

Полиција је објавила имена и фотографије осумњичених.

Раније данас полиција је саопштила да је укупно осам особа ухапшено на КиМ, од којих троје на северу, међу којима је и један Србин током акције против кријумчарења робе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана