У Новом Саду потврђен случај малих богиња код одрасле особе

Танјуг
У Новом Саду потврђен случај малих богиња код одрасле особе

Мале богиње (морбиле) потврђене су данас код једне одрасле особе из Новог Сада која је вакцинисана једном дозом вакцине, што је четврти случај ове болести, након три потврђена у Београду.

Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштили су да је на територији града Београда регистровано укупно три случаја малих богиња.

Прва два случаја откривена су 8. фебруара код невакцинисане особе која похађа средњу школу и одрасле особе која је у медицинској документацији имала податак да је прележала болест.

Након тога, 12. фебруара потврђене су морбиле код невакцинисаног дјетета које похађа основну школу, а доктори су затекли компликације у виду упале плућа. 

У Градском заводу за јавно здравље истичу да је вакцинација једина ефикасна превентивна мјера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета. 

Међутим, упозоравају да је потребно да се 95 одсто дјеце вакцинише да би се стекао колективни имунитет и спријечило појављивање нових случајева.

ММР вакцина се даје у двије дозе деци у другој и седмој години живота.

Правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 - 15 мјесеци и у 7. години, у оквиру припрема за полазак у школу.

Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција, а компликације  које изазива чешће су код дјеце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. 

То су запаљење плућа, запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. 

Запаљење плућа се јавља код сваке 20. обољеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због те комликације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана