У Новом Пазару и Тутину ситуација под контролом, најтеже на Лиму

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - У Новом Пазару и Тутину, гдје је усљед обилних падавина дошло до изливања ријека, ситуација је данас под контролом и реке су се вратиле у своја корита, изјавио је директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић и додао да је тренутно најтежа ситуација се на ријеци Лим у Пријепољу, гдје се спроводе одређене мјере.

 

"У току ноћи смо поставили заштитни систем, а тренутно се у једном насељу које је угрожено ређају џакови за одбрану од поплава", рекао је Пузовић за Тањуг и додао да је на водној јединици "Лим-Пријепоље" уведена редовна одбрана од поплава на реци Грабовици у Сјеници, у дужини од 0,7 километара.

Истакао је да су све јединице из Сектора за ванредне ситуације, локалне самоуправе и људи из "Србијавода" са опремом и механизацијом на терену и да се данас чисте дворишта која је јуче захватио поплавни талас.

"Утврђујемо одређене линије одбране, џакови и друга опрема за одбрану од поплава распоређени су на свим угроженим подручјима", рекао је Пузовић.

Навео је да се очекује да ће поплавни талас трајати још данас и сутра, те истакао да ће сво људство и опрема остати 24 сата на терену и спроводити све неопходне мјере како би ситуација била потпуно под контролом.

Пузовић је подсјетио да постоје три степена одбране од поплава од којих је први редовна одбрана то јест одбрана када креће поплавни талас, када постоји назнака од РХМЗ-а да ће доћи до пораста падавина, те додао да се тада осам сати у току дана обилазе све одбрамбене линије.

"Када вода порасте, када дође до угрожавања и када се одређени критеријуми испуне проглашава се ванредна одбрана од поплава и тада су људи 24 сата на терену и спроводе све мере које су неопходне да се заштите имовина и животи наших грађана", појаснио је Пузовић.

Како је додао, ако се процијени да нема довољно средстава, ресурса и људства у том случају се предлаже да се прогласи ванредна ситуација како би се искористили сви ресурси локалне самоуправе, војске, полиције и свих других орагна који могу да помогну.

Пузовић је рекао да је циклон који је дошао са Јадрана у претходних дан и по донео више од 120 литара кише, а у појединим деловима и 140 литара кише што су, додао је, озбиљне количине падавина.

"Оно што је битна информација, то је да су сви наши водни објекти издржали и да нигде нисмо имали преливање и плављење у уређеним деловима где имамо насипе већ су се такве ствари дешавале на неуређеним деловима у насељима која су саграђена тако како су саграђена, али то су људи о којима морамо да водимо рачуна и да их бранимо", рекао је Пузовић.

С тим у вези, додао је да се насеље у Новом Пазару које је било угрожено налази буквално поред саме ријеке, те да је заправо највећи проблем то што је већина тих кућа изграђена бесправно, а са друге стране, додао је, проблем је и гомила отпада у рекама због чега је угрожен сваки мост на неуређеним деловима јер када смеће дође до моста, "зачепи" и долази до пораста водостаја.

Додао је да под тиме мисли на "дивље" мостове на науређеним деловима река које су људи сами направили како би прешли са једне на другу обалу.

"На уређеним деловима постоје правила градње, па смо ту много безбеднији", рекао је Пузовић.

Очекује се, каже, да се данас заврше све радове на чишћењу и уређењу поплављених подручја и навео да су Сектор за ванредне ситуације и људи из локалних самоуправа већ кренули да помажу онима чија су дворишта или подруми били угрожени или су им неки делови куће евентуално били под водом.

"У наредних пар дана ће то све бити очишћено и живот доведен у нормалу", додао је Пузовић.

У ЈВП "Србијаводе" наводе да су услед дуготрајних обилних падавина и наглог пораста водостаја испуњени критеријуми да се укине редовна одбрана и прогласи ванредна одбрана од поплава на реци Ибар и Рашка на Водној јединици "Ибар- Краљево, Нови Пазар".

Поред овог подручја, ванредна одбрана од поплава спроводи се и на Водним јединицама "Лим-Пријепоље", "Дрина Лозница", "Колубара-Ваљево", "Лепеница-Крагујевац", "Велика Морава-Цхуприја, Параћин", "Западна Морава-Крушевац", "Западна Морава-Чачак".

Наводе да се у Пријепољу на реци Лим очекује стагнација водостаја и да ту тренутно нема падавина, да су водостаји мирни и на рекама Сељашница и Милешевка у Пријепољу, као и да се у Новом Пазару и Тутину, где је проглашена ванредна одбрана од поплава, ситуација стабилизовала и да ту тренутно нема угрожених подручја.

Додаје се да службе ЈВП "Србијаводе" и надлежних водопривредних предузећа прате кретање промена нивоа воде на терену, као и промене стања на одбрамбеним линијама и да ће на подручјима где су евидентирана критична места и где су на снази Наредбе за ванредну одбрану од поплава, уколико буде потребно, бити ангажовано додатно људство и механизација у циљу спречавања плављења подручја и настанка оштећења заштитних водних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана