У наредним мјесецима биће извучен 21 брод нацистичке флоте из Дунава

Tanjug
У наредним мјесецима биће извучен 21 брод нацистичке флоте из Дунава

БЕОГРАД - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да је у уторак извађен први брод нацистичке флоте, а да ће у наредним мјесецима бити извучен 21 брод који се већ осамдесет година налазе на дну Дунава.

Он је на Инстаграм налогу навео да је јуче код Прахова из Дунава извучен први нацистички ријечни војни брод, који је припадао дунавској и црноморској флоти Криегсмарине.  

"У наредној фази биће извађено око 80 бродова", рекао је Весић.  

Министар подсјећа да су нацисти 1944. године потопили близу 200 бродова, како би зауставили продор совјетске ријечне флоте у Дунав.  

"Сваки брод који буде извађен пролази детаљну контролу уз демонтажу експлозивних средстава која су остала у њима. То траје десетак дана. На сликама првог брода види се колико је остало експлозивних средстава на бродовима. Све се то налазило у Дунаву осам десетљећа", навео је Весић на Инстаграму.  

Он је додао да је Црвена армија уклањала неке од бродова како би ослободила пловни пут крајем 1944, а потом и у прољеће 1945. године.  

"Црвена армија је уклањала бродове и како би поједине оспособила за пловидбу у својој ријечној флотили која им је била потребна за завршетак рата. Од тада, скоро осмо десетљеће, ништа није рађено са вађењем њемачке нацистичке ријечне флоте", истакао је Весић.  

Према његовим ријечима, када овај процес буде завршен јавности ће бити омогућено да види дио потопљене нацистичке флоте, која 80 година отежава пловидбу на овом дијелу Дунава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана