У наредним данима радиће се на деескалацији ситуације на КиМ

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да ће се наредних дана радити на деескалацији ситуације на Косову и Метохији како се не би дозволило да она измакне контроли и да би се разговарало о озбиљним темама које се тичу Бриселског споразума и сљедећим корацима договарања.

"Мислим да је сада главни циљ /Запада/ деескалација проблема да би се могли усредсредити на неке озбиљније разговоре у наредном периоду. Они сви у овом тренутку гледају како да се заустави даља ескалација на Косову и Метохији", навео је Дачић.

Он је за Телевизију "Хепи" да је значајна изјава америчког изасланика Габријела Ескобара да је за САД Бриселски споразум, који предвиђа формирање Заједнице српских општина, правно обавезујући, ако се има у виду различит приступ европских званичника.

Дачић сматра да у међународној заједници вјероватно постоје механизми да се премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти примора да поштује споразуме као што се показало по питању регистарских таблица, али да се они не користе.

Када је ријеч о измијењеном француско-њемачком плану о нормализацији односа Београда и Приштине, Дачић је рекао да се Србија није изјаснила ни да га одбија, нити да прихвата већ је само изнијела став шта је за њу неприхватљиво као, на примјер, да се не формира Заједница српских општина или да Приштина буде члан УН.

Дачић је рекао да је Курти суштински против тог плана, јер у њему не пише да Србија треба да призна Косово, али да чека да га одбије Србија, како не би испао он крив.

Поводом најаве Србије да затражи повратак српских снага на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности, Дачић је рекао да се то питање треба ипак размотрити одговорно и озбиљно, а не да се унапријед одбацује као немогуће.

"Они на Западу би давно укинули Резолуцију 1244 да могу, али не могу. Зато нам је битан однос са Русијом и Кином које могу да уложе вето", додао је Дачић.

Дачић је указао на апсурд да шеф Еулекса не зна гдје се налази ухапшени бивши српски полицајац Дејана Пантића. "Ако Еулекс, који треба да обезбеди дееслакацију и то што Срби траже, не зна, онда се поставља питање како то тамо уопште функционише", додао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана