У манастиру Раковица служен помен патријарху Павлу

Срна
У манастиру Раковица служен помен патријарху Павлу

 БЕОГРАД - Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион служио је данас Свету архијерејску литургију у Манастиру Раковица у Београду и помен код гроба блаженопочившег патријарха Павла, поводом 14 година од његовог упокојења. Епископ Иларион, који је и викар патријарха српског, је у кратком слову послије помена рекао да су се окупљени сабрали на гробу "који постаје храм", јавља Радио Слово љубве.

"Дођосмо на празник кончине која је почетак новога и вечнога живота, а то је рађање светитеља за вечност, рађање светитеља у Богу", рекао је епископ Иларион.

Патријарх српски Павле упокојио се 15. новембра 2009. године на Војномедицинској академији у Београду, у сну, након примања светог причешћа, у 10.45 часова, тек што је у већини православних српских храмова завршена света литургија. Напустио је овај свијет у 96. години.

Заупокојене архијерејске литургије служене су од 16. до 18. новембра 2009. године, у Саборној цркви, крај одра блаженопочившег патријарха, а хиљаде људи су спонтано притицале у београдску Саборну цркву, у непрекидној колони, дању и ноћу, у миру и тишини, како би цјеливали свето тијело и опростили се са вољеним патријархом.

Дана 19. новембра, када се у црквеном календару слави спомен на Светог Павла Исповједника, сахрањен је 44. поглавар Српске православне цркве, Његова светост патријарх српски Павле у манастиру Раковици. У испраћају су учествовали представници свих помјесних православних цркава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана