У Липљану обиљежена храмовна и општинска слава Ваведење Пресвете Богородице

Tanjug
У Липљану обиљежена храмовна и општинска слава Ваведење Пресвете Богородице

ЛИПЉАН - У Липљану је данас обиљежена храмовна и општинска слава Ваведење Пресвете Богородице, у народу познатијег као Света Пречеста.

У присуству вjерника литургију је служио парох липљански Драгиша Јеринић, који је окупљенима поручио да треба да буду захвални Богу што их је и поред свих недаћа сачувао на овим просторима.
    
"Благодаримо Богу што нас је на данашњи дан окупио у овом светом храму, да прослављамо име Божје, јер нажалост и поред тога што нас је мало остало у овом граду и даље има искушења" , рекао је парох липљански Драгиша Јеринић.
    
Црквени празници су прилика за Липљанаце, али и житеље околних села да се окупе у храму, помоле и запале свијеће за здравље и благостање.
    
"Радује ме као верника да је оволики народ дошао на радни дан, у понедељак. Ми смо благословени због тога", рекао је мештанин Липљана, Зоран Симијоновић.
    
"За нас преостале липљанце је велика радост када дођу људи и из осталих места. 
    
Славомир Мирић из Липљана каже да је за преостале Липљанце велика радост кад дођу људи из осталих мјеста.
    
"Зато што нас  обичним данима кад је литургија, буде веома мало", истакао је.
    
Литургији и резању славског колача, су поред челних људи привременог органа Општине Липљан, присуствовали и предсједник привременог органа Општине Приштина Новак Живић, као и председница Општине Грачаница, Љиљана Шубарић.
    
Црква Ваведења пресвете богородице саграђена је у 14. веку и представља непокретно културно добро од изузетног значаја. 
    
У липљанској порти се налази још једна црква, Светих мученика Флоре и Лавра подигнута 1934. године, чије фрескописање је у току, средствима која су обезбијеђена добровољним прилозима грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана