У јуну у Београду скуп свих удружења дијаспоре

Срна
У јуну у Београду скуп свих удружења дијаспоре

БЕОГРАД - Министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић најавио је да ће у првој половини јуна у Београду бити организован скуп свих удружења дијаспоре.

Према његовим ријечима, резултат тог скупа требало би да буде дугорочна стратегија која ће бити основ за будуће дјеловање у односима Србије и дијаспоре, али и за израду новог закона о дијаспори и Србима у региону.

Он је навео да ће бити организоване панел-дискусије у које ће бити укључени и ресорни министри који ће одговарати на сва питања дијаспоре.

"Желимо да чујемо шта их интересује, са каквим проблемима се суочавају када, на пример, желе да улажу овде и да видимо како можемо да им помогнемо", рекао је Милићевић за "Политику", додајући да ће бити направљени механизми за рјешавање тих отворених питања. Он каже да Београд никога из дијаспоре не жели да убјеђује да се врати, него жели да успјешним привредницима представи економски напредак Србије, услове и погодности које би имали, предности улагања у Србију.

"Желимо да умрежимо наше привреднике, да се размењују искуства, али желимо са њима и директне сусрете, зато радимо на томе да до јуна дођемо до што већег броја наших удружења у дијаспори како би скуп у Београду био што већи", рекао је Милићевић.

Он је додао да ће у току љета бити организовано више од 20 кампова за младе како би се промовисала екологија, те да ће у тим камповима боравити око 15.000 дјеце из дијаспоре и Србије која ће се дружити и радити на уређењу Парка природе "Засавица". "Важно је да помогнемо да наша деци у дијаспори уче српски језик, да се успознају са историјом и културом Србије. Зато имамо акцију поделе бесплатних буквара за прваке, а обезбеђујемо и лектиру за више разреде, опремемо српске библиотеке у дијапсори", навео је Милићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана