У Јагодини ситуација стабилизована, водостаји Белице и Лугомир су у опадању

Танјуг
Foto: Танјуг

ЈАГОДИНА - Након кишне ноћи и јутра ситуација у Јагодини је стабилизована, а ноћас је у том граду због поплава евакуисано 22 људи, а поплављено је 1.700 кућа и домаћинстава, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта.

У ноћи између четвртка и петка вођена је велика борба са водом, како у Јагодини тако и у околним селима, јавља дописник Танјуга и додаје да су ватрогасно-спасилачке екипе евакуисале 19 особа у селу Трнава поред Јагодине и троје у Железничком насељу у Јагодини. 

Два моста на ријеци Белици су била затворена за саобраћај, што је случај и са такозваним Каменим мостом у центру Јагодине.

Након кишне ноћи и јутра, ситуација је стаблизована, реке Белица и Лугомир су у опадању, а нема опасности од изливања Велике Мораве, кажу надлежни за Танјуг.  

Иза водених стихија су у селу Драгошевцу, на путу Јагодина - Рековац, остале су поплављене куће, домаћинства, пољопривредна добра, механизација, а вода је чак носила аутомобиле из гаража, као и тракторе. 

Мјештани Драгошевца су рекли да до сада овакве поплаве нису биле. 

"Ово никад није било, мој трактор смо синоћ извадили, једна зграда је срушена, машине, велика катастрофа", рекао је један мештанин. 

"Вода је однела и аутомобиле у гаражама", додао је један грађанин. 

Како су истакли вода је долазила до првих спратова, подруми су поплављени. 

"Ми смо мало на вишем нивоу, али људи који су у подножју су претрпели велику штету", додао је један младић. 

Шездесетседмогодишњи мештанин рекао је да му је цела кућа потопљена, алат и радне машине. 

"Требаће ми месец дана да све очистим, не знам како ћу штету да надокнадим, ово је страшно", додао је он.    
Велика штета је причињена и на инфарструктури и тако је у 20 јагодинских села.

"Поплава од синоћ,  ту су ватрогасци, полиција, хитна, људи су евакуисани. Моја кућа је добро прошла, али пољопривредно земљиште не. Овако је било 2014. године исто", додаје један старији грађанин. 

"Вода у кући пола метара, 2014. је било мање, сад је горе. Штета је велика, воду немамо, прошла је цистерна. Немамо струју тренутно", рекао је један младић. 

"Лугомир зна да буде доста бујичан, памтим период 1999. и 2014. када су биле поплаве,  2014.  године је било најгоре. Једно дрво је сада направило велики проблем", додаје грађанин чија се кућа налази у близини реке Лугомир. 

У Скупштини града Јагодине кажу да су стотине екипа на терену које помажу људима носећи им пакете са хигијеном и храном као прву помоћ, а комисије пописују причињену материјалну штету која је огромна. 

У Комисији Скупштине града Јагодине су рекли за Тањуг да је 1700 кућа и домаћинстава на територији града Јагодине поплављено, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта плус механизација и инфраструктура.  

Борба са воденом стихијом у Јагодини траје већ пет дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана