У Хагу данас Краснићи негирао оптужбе

Танјуг
Foto: Политика

ХАГ- У Специјализованим већима Косова са сједиштем у Хагу данас су завршена уводна излагања одбране некадашњих вођа тзв. ОВК Хашима Тачија (53), Реџепа Сељимија (50), Кадрија Весељија (54) и Јакупа Краснићија (70).

Краснићи је данас тврдио да није учесвовао ни у једном убиству, мучењу и притварању.

"Савест ми је мирна, живео сам достојанственим животом, нисам починио никакво кривично дело, нисам учесвовао у злочиначким радњама у било ком облику, већ сам радио на националном уједињењу", рекао је Краснићи. 

Он је рекао да је послије убиства породице Јашари плакао и одлучио, како је рекао, за  "слободу или смрт", а затим постао портпарол тзв. ОВК.

Према његовим ријечима, апсурдно је што је оптужен за прогон чланова Демократског савеза Косова, када су, како је рекао, он и чланови његове породице били дио те странке.

Он је изнио тврдње да су над албанским народом на КиМ вршени насиље, убиства и масовни прогон, те да су Срби 1998. године почели са, како је рекао, "применом геноцидне политике".   

Краснићи је тврдио да су поводе за рат и нападе "смишљали Срби са намером да окриве припаднике ОВК" и у том контексту говорио о убиству српских младића у кафићу Панда у Пећи 1998. године као и да је то тада тумачено као освета тзв. ОВК због убиства њихових војника близу границе са Албанијом неколико дана раније.

Краснићи је рекао да је тужилаштво злоупотребило његове биљешке, јер је како каже тај материјал скупљао како би написао књигу.

Бранилац Краснићија Алагендра Венкатешвари истакла је да је за вријеме рата њен брањеник био портарол тзв. ОВК, додајући да је одржавао односе са јавношћу и није био укључен у војно-оперативна питања, као и да је често био у иностранству.

Рекла је да Краснићи није имао овлашћења нити задужења која Специјално тужилаштво настоји да му припише, као и да тужилаштво прецјењује организацију тзв. ОВК, јер, како је рекла, ОВК никада није достигла ниво формалне војне структуре.

Она је рекла и да тужилаштво занемарује значај подршке коју је НАТО пружио тзв. ОВК и њиховој борби на КиМ.

Суђење је почело у понедјељак када је тужиластво изнијело своја уводна излагања, као и заступници жртава, а јуче су уводна излагања изнијели адвокати и оптужени Тачи и Сељими.    

Суђење се наставља 11. априла када ће почети извођење доказа укључујући прве свједоке тужилаштва.

Тужилаштво је раније навело да ће током овог поступка бити испитано 312 свједока и да им је за то потребно око 545 радних сати.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дјела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дио раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана