У Грчку упућено 36 ватрогасаца, 14 ватрогасних возила и санитет

Срна
У Грчку упућено 36 ватрогасаца, 14 ватрогасних возила и санитет

БЕОГРАД - Србија је у Грчку упутила ватрогасно-спасилачки тим који чини 36 припадника са 14 ватрогасних возила и двије приколице, као и два припадника медицинског особља са једним санитетским возилом, како би пружили помоћ колегама и грчком народу у гашењу великих пожара, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић испратио је у Нишу ватрогасно-спасилачки тим и навео да ће у борби против огромних пожара који су захватили Грчку бити распоређени у договору са грчким колегама.


"Чим стигну на тачку састанка, то је око Солуна, у сарадњи са грчким колегама, они ће бити распоређени где буду тада најпотребнији", рекао је Чаушић.

Српски ватрогасци-спасиоци упућени су у Грчку на основу договора предсједника Србије Александра Вучића и премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса, а према налогу министра унутрашњих послова Србије Братислава Гашића.

У Грчкој је, према посљедњим информацијама, активно више шумских пожара од којих су највећи на локацијама у региону централне Грчке, у рејону на полуострву Атика и на острвима Родос и Крф.

Осим снага Грчке националне службе, које чини више од 800 ватрогасаца, 328 возила, 28 авиона и 18 хеликоптера, ангажовано је више спасилачких тимова из Румуније, Бугарске, Пољске, Словачке и Малте, као и авиони из Европског пула цивилне заштите.

Према подацима грчке Цивилне заштите, у посљедња 24 часа, земљу су захватила 64 нова пожара, што је довело до даљих евакуација и велике штете, укључујући острво Крф, Егио, Каристос, Тхива, Каламата, Волос, Месолонги и Домокос, наводи се у саопштењу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана