Грачаницa: Роми протестовали због полицијске бруталности

Танјуг
Грачаницa: Роми протестовали због полицијске бруталности

ГРАЧАНИЦА - У Грачаници је данас одржан миран протест Рома на коме је затражено кажњавање четворице полицајаца који су у посебној просторији без разлога претукли припадника ромске заједнице Бурхана Ибрахимовића.

Осим тога, затражена је и подршка цјелокупног друштва на Косову и Метохији у борби за људска права и једнакост, против дискриминације и стереотипа.

Председник Покрета “Опре Рома” Себастијан Шерифовић рекао је да су косовски полицајци 18. августа претукли Ибрахимовића, након привођења у полицијску станицу гдје је одведен због наводног сукоба са другом особом.

Он је у притвору провео цијелу ноћ где је претучен, а Шерифовић каже да је Ибрахимовић прегледан у болници у Приштини, гдје су потврђене повреде од удараца.

- У болници је добио конкретан резултат здравственог стања, тачније стања тог момента. Када смо ми то чули и видјели, почели смо да истражујемо и одлучили смо да организујемо овај протест зато што није први пут да се овако нешто дешава на Косову - рекао је Шерифовић, док се оштећени Ибрахимовић обратио само на ромском језику.

Шерифовић је испричао и шта се тачно догодило, подсећајући да у полицијској станици постоји и видео надзор и да све може да се провери.

- Ставили су га унутра и прво чега се сјећа, јесте да су му набили главу у сто и онда не зна ко га је ударио и са које стране. Ово је бруталност. Ви немате право да га казните, имате права да га шаљете суду, имате право да га тужите, да га суд стави у затвор, не полиција, суд га ставља у затвор, суд га кажњава. Међутим овдје је направљена грешка јер је полиција одлучила да преузме закон у своје руке и да се иживљава над једном особом - истакао је Шерифовић.

Он је подсјетио да су такви случајеви чести, само људи немају храбрости да дигну глас.

О пребијању је упознат и Полицијски инспекторат у Приштини који је саопштио да је поводом пријављеног случаја, покренуо истрагу, а из полицијске станице у Грачаници су медијима рекли да се о случају неће изјашњавати

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана