У Дубаију се орила српска музика и повело коло, Нијагарини водопади у бојама српске тробојке

Танјуг
Foto: Новости

ДУБАИ - На свечаности поводом прославе Дана државности Србије 15. фебруара на Свјетској изложби Експо у Дубаију, у централној Ал Васл куполи, орила се се традиционална српска музика и повело коло.

На отварању прославе национални ансанбл "Коло" је извео сплет традиционалних српских игара из пет регија Војводине, Кoсова и Метохије, источне, западне и централне Србије. "Већ пар мјесеци се припремамо за овај наступ за Дан државности на Експу. Хтјели смо да поведемо публику у шетњу кроз нашу земљу, као и да буде динамично и занимљиво. Мислим да се на направи начин представили за почетак", рекао је новинарима директор ансамбла "Коло" Владимир Декић. Затим је премијерно наступила Гудачка репрезентација младих, које води виолиниста Стефан Миленковић, који ће вечерас и сам засвирати на Експу.

Миленковић је казао новинарима да је веома поносан. "Не могу бити поноснији, ово је нешто најлепше, они су нешто најбоље што свијет може да понуди, а не говорим само о Србији. То је просто једнствена комбинација - да изнесу један овакав програм на овом мјесту. То је комбинација и осећајности и отворености душе и срчаности", рекао је Миленковић.

Додао је да репрезентацију чине млади из разних школа, као и да већина од њих живи у Србији, али да су се окупили специјално за ту прилику, као и да су имали само пет проба, пошто никада прије нису свирали заједно.

Миленковић је рекао да то није класичан камерни окрестар, пошто има шест виолина и по једну виолу, чело и бас. Додао је да је цео програм писан и аранжиран за ту прилику и да је прво изведено дело из УАЕ, једна од њихових најпознатнијиих мелодија која говори о љепоти њихове земље и оснивачу њихове земље, као поклон за домаћине.

Након тога оркестар извео посљедњи став Свите који је написала Ана Крстајић специјално за ту прилику, док ће вечерас бити одсвирана сва три става Свите, која је заснована на српским песмама и играма. Србија данас слави Дан државности - Сретење у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године и чин проглашења Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године. Прослава у Дубајиу, у организацији Привредне коморе Србије и Владе, настављена је у Павиљону Србије, а прате је бројни бизнис и културни догађаји, међу којима је и инвестициона конференција.

Дан државности Србије биће обиљежен и у Канади, гдје ће у Отави бити подигнута српска застава, док ће Нијагарини водопади бити освјетљени у бојама националне тробојке.

-Наша национална застава биће подигнута испред Градске куће где ће се вијорити цео дан у знак пажње и поштовања које главни град Канаде показује према држвама које у Отави имају своја дипломатска представништва у и чији грађани чине део канадске заједнице - рекао је амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић.

Он је навео за Танјуг да је Србија прва која је увела обиљежавање националног празника на Нијагариним водопадима уз огромну подршку Националног парка, али и самог града Нијагара фолс и градоначелника Џима Диодатија.

Градоначелник и град годинама подржавају активност српске заједнице у Нијагари, укључујући и обиљежавање Дана Николе Тесле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана