У Бусијама обиљежавање 80 година од покоља српске дјеце на Кордуну

Срна
У Бусијама обиљежавање 80 година од покоља српске дјеце на Кордуну

БЕОГРАД - У београдском насељу Бусије сутра ће бити обиљежено 80 година од покоља српске дјеце у шуми Машвина на Кордуну који су починиле усташе током офанзиве између 18. и 21. јула 1942. године.

У Цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Садиловац на Кордуну сутра ће бити служен парастос и одржана комеморација и за 582 Срба које су усташе масакрирале 31. јула 1942. године, најављено је из Завичајног клуба Кордунаша из Београда.

Усташе су у шуми Машвина код Раковице на Кордуну на најстрашнији начин убиле најмање 20 дјевојчица и дјечака, чија су тијела поставили на леђа и, на морбидан начин, поставили их у круг као да се држе за ручице.

Парастос за жртве усташког покоља у Машвини и Садиловцу биће служен у 10.00 часова у Храму Светих Ћирила и Методија у Бусијама, а комеморација жртвама биће одржана од 11.00 часова у Парохијском дому.

О овим страшним злочинима говориће кустос Музеја геноцида у Београду историчар Бојан Арбутина, истраживач злочина на Кордуну Миле Боснић, потомак жртава и истраживач злочина на Кордуну Мирко Радаковић, а сјећања и свједочења преживјелих читаће глумац Дејан Стојаковић.

Предвиђено је и потписивање иницијативе за називе улица у Београду у знак сјећања на недужне српске цивилне жртве - Улица Дјечјег машвинског кола и Улица садиловачких жртава.

Иницијатор и покретач обиљежавања 80 година од страдања српских цивила на слуњском дијелу Кордуна, као и парастоса и комеморације је Завичајни клуб Кордунаша из Београда, у сарадњи са Удружењем крајишких Срба “Прело” из Чикага, Удружењем Крајишника из Панчева, Крајишким привредником из Београда и Савезом Срба из региона из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана