У Бриселу још није постигнут никакав договор Београда и Приштине

Срна
У Бриселу још није постигнут никакав договор Београда и Приштине

БЕОГРАД/БРИСЕЛ - Београд и Приштина још нису постигли никакав договор о регистарским табилицама и рјешавању кризе на сјеверу Косова и Метохије, речено је РТС-у вечерас у делегацији Београда.

Делегација Београда још се налази у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу гдје траје састанак директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петра Петковића са посредником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Портпарол ЕУ за спољне послове Петер Стано огласио се на “Твитеру” наводећи да састанак главних преговарача Приштине и Београда са Лајчаком није готов, те да се преговори настављају све док се не нађе рјешење за тренутну кризу на сјеверу Косова и Метохије.

Ову информацију потврдио је и Лајчак на “Твитеру”, ретвитујући поруку Стана.

Главни преговарач Приштине Бесник Бислими рекао је раније вечерас да је на састанку у Бриселу постигнут начелни договор о повратку слободе кретања између двије стране, а да се чека пристанак Београда.

Он тврди да је договорен нацрт од три приједлога који предвиђају повлачење специјалних јединица, распоређивање јединица Кфора и уклањање барикада на административним прелазима између централне Србије и Косова и Метохије.

Бислими је послије састанка са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком рекао новинарима да ће Кфор у суботу бити распоређен на прелазима Јариње и Брњак, а затим би услиједило повлачење приштинске полиције, као и барикада на прелазима.

Он је навео да споразум предвиђа да од понедјељка Београд и Приштина користе стикере /наљепнице/ умјесто да мијењају таблице, те да ће то бити привремено, а да ће бити формирана радна група која треба да пронађе трајно рјешење за слободу кретања возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана