У Београду у току Самит „Отворени Балкан“

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- У Београду је у току Самит у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", коме присуствује, између осталих, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Самитом предсједава предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски.

Међу високим званицама су и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније ће на Самиту потписати споразум који ће регулисати сарадњу у области прехрамбене безбједности.

Два најважнија дијела тог документа односиће се на гаранције да ће Србија, Сјеверна Македонија и Албанија имати приоритет у међусобној размјени основних животних намирница, како би становништво тих земаља имало довољно хране у кризним ситуацијама, као и на механизме спречавања реекспорта хране на трећа тржишта.

Јуче је у Београду под покровитељством влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније отворен међународни сајам вина "Винска визија отвореног Балкана", на ком излаже и пет еминентних произвођача из Републике Српске.

То је конкретан корак у остварењу циља иницијативе "Отворени Балкан" - заједничко тржиште које подразумијева слободан проток људи, робе, капитала и услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана