У Београду сутра пријем поводом 9. јануара и 31 године од Устава Српске

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Представништво Републике Српске у Србији приредиће сутра у Београду свечани пријем поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана када је проглашен први Устав Републике Српске.

Из Представништва Републике Српске у Србији најављено је да ће се званицама у Дому војске пригодном бесједом обратити предсједник Републике Српске Милорад Додик, уз претходни благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и обраћање предсједника Народне скупштине Србије Владимира Орлића.

Ријечи добродошлице упутиће, као домаћин овог пријема, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Према досадашњим потврдама, очекује се присуство највиших званичника Републике Српске и Србије, представника дипломатског кора, истакнутих личности из свијета културе, науке, умјетности, привреде и спорта Србије и Српске.

У умјетничком дијелу програма учествоваће квинтет Вука Станића и вокални умјетници Миња Шукало /сопран/ и Синиша Пајић /баритон/.

Прије свечаног пријема, у прес-центру УНС-а у 12.30 часова биће одржана тематска трибина под називом "Српска се брани и у Србији" на којој ће бити промовисан Зборник радова "Српска се брани и у Србији: Десет београдских трибина о Републици Српској 2021–2022".

На трибини ће учествовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, затим Владислав Јовановић, Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Александар Павић, Слободан Рељић, Синиша Љепојевић, Александар Раковић, Миломир Степић, Предраг Ћеранић и Ђуро Билбија, а уводну ријеч ће дати шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао ЈЕ пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ, а након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Дан Републике Српске се празнује 9. јануара јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Представништво Републике Српске у Србији ове датуме битне за Републику Српску обиљежава од 2015. године и у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана