У Београду протест подршке српском народу и СПЦ у Црној Гори

Агенције
У Београду протест подршке српском народу и СПЦ у Црној Гори

БЕОГРАД - Неколико стотина људи окупило се вечерас испред црногорске Амбасаде у Београду како би јавно осудили усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који су многи оцијенили као дискриминаторски и антихришћански.

Окупљени пред Амбасадом носе српске заставе, црногорске Крсташ барјаке, иконе и транспаренте међу којима је и онај са поруком: "Стићи ће вас правда преко ноћи - клетва светог Василија ће вам доћи".

Присутни су негодовање због усвајања овог закона изразили повицима: "Црна Гора и Србија то је једна фамилија", "Није ово Монтенегро, већ јуначко српско легло" и сличним паролама, преноси "Спутњик".

Протест је организовао Студентски клуб Правног факултета у Београду, а придружио му се Напредни клуб.

Они су позвали институције Србије да помогну српском народу у Црној Гори.

Затражено је да се црногорске дипломате иселе из 40 српских дипломатских представништава и да Србија у међународним институцијама иницира расправу о положају српског народа у Црној Гори.  

Вучић о дешавањима у Црној Гори

Упитан како коментарише усвајање спорног закона о вероисповести у Црној Гори, предсjедник Србије изјавио да се нада да ће српске светиње бити очуване.

Подсjетимо, рано јутрос црногорски парламент, гласовима владајуће већине, усвојио је закон о вjерисповијести којим ће се, како сматрају критичари тог закона, одузети имовина СПЦ у Црној Гори.

Дан прије доношења закона на улицама Подгорице одржан је протест у организацији СПЦ, а сама седница на којој се гласало прошла је веома бурно: посланици опозиције насртали су на посланике владајуће већине, желећи да их туку, бацане су флаше, ишчупани су микрофони.

Реаговала је полиција, која је привела те посланике, од којих су тројица лидера Демократског фронта, и они су задржани у протвору.

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је данас забринутост, али и наду да ће светиње Српске православне цркве бити сачуване. "А ми ћемо, у складу с дипломатским могућностима, водећи рачуна о нашим правима и обавезама, не урушавајући права друге земље да покушамо да помогнемо нашем народу и Цркви, на све начине", казао је он.

"Тако да верујем да ће се, и надам се, да ће се узаврела атмосфера негде превести у мирније токове и да наше светиње неће бити угрожене и да ћемо моћи да решавамо друге проблеме", закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана