У Београду представљен нов сиситем јавног превоза

Срна
Foto: Телеграф

БЕОГРАД - Градоначелник Београда Александар Шапић представио је данас нов систем функционисања градског превоза у којем се уводи нови систем карата за превоз, а у будућности ће бити укинути контролори.

"У постојећем систему град је подељен на четири зоне, а у новом постојаће само две. Укида се карта у садашњем систему постоји карта која важи 90 минута и кошта 89 динара /0,75 евра/. Постојаће целодневна карта за цео град и цена ће бити 200 динара /1,7 евро/. Укидају се и папирне карте за једну вожњу", рекао је Шапић.

Према његовим ријечима, уводи се и карта за седам дана по цијени од 1.000 динара /8,5 евра/, укидају се постојеће карте за тРи и пет дана.

“Месечне карте коштаће 3.000 динара /25,5 евра/ за једну зону и 3.500 /298,6 евра/ за две зоне. Годишња карта коштаће 30.000 динара /255,9 евра/ за прву, односно 35.000 динара /298,6 евра/ за две зоне. Карта ће се куповати преко СМС поруке, апликације и на продајним местима Јавног предузећа Наплата превозне услуге. Укида се продаја у возилима, на траФикама, преко интернета и платном картицом“, рекао је Шапић.

Он је навео да се уводи модеран систем плаћања путем бесплатне апликације, а плаћање СМС поруком биће слично као код наплате паркирања.

Сви ученици старости до 19 година добијају бесплатан превоз, а то важи и за особе старије од 65 година, који неће морати да имају карту и годишњу допуну као до сада.

Они ће се пријављивати преко апликације или ће добити доживотну у бесплатну карту.

Шапић је рекао и да ће се укинути контролори.

"У аутобусе ће улазити Бели, односно Комунална милиција и неће заустављати аутобус ни остале путнике. Путнику без карте они ће уручивати налог за плаћање посебне карте. Путник који добије тај налог неће бити избачен из аутобуса“", рекао је Шапић.

Градоначелник је рекао да ће град једнострано раскинути уговор са компанијом "Кенткарт" која се бавила наплатом карата, као и да је такозвани валидатор у возилима градског превоза на којем се овјерава карта приликом уласка, "био лаж", преносе београдски медији.

"Уговор је од старта штетан за град Београд и читав систем који је базиран на валидатору систем који не може да Функционише и који доноси штету и граду и путницима, јер није унапредио јавни превоз, већ га је уназадио. Ни тако штетног уговора они се нису придржавали", рекао је Шапић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана