У Београду почела прослава кинеске Нове године

Srna
Foto: TikTok

БЕОГРАД - Ватрометом и карневалском парадом на променади Београда на води почела је прослава кинеске Нове године - године "змаја". Свечаности, која је почела у 17.00 часова, у вријеме када је сат у Пекингу откуцао поноћ, присуствовали су представници Владе Србије на челу са премијером Аном Брнабић и дипломатског кора Кине, који је предводио амбасадор Ли Минг.

Брнабићева је обраћајући се окупљенима захвалила Кини за чврст став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и подршку у УН.

Она је истакла да би јој била изузетна част и велика радост ако би Србија током ове године поново могла да угости кинеског предсједника Си Ђинпинга.

Ли Минг је објаснио да је дочек кинеске Нове године као Бадње вече у Србији, јер има посебан значај у кинеској култури и традицији.

"У овом тренутку Кина је пуна радости и мира, а свака породица се окупља за новогодишњу вечеру. У друштву српских пријатеља и кинеске дијаспоре је и особље наше амбасаде, које осјећа топлину своје отаџбине, иако је хиљадама километара удаљено од Кине. То још више доказује да народи Кине и Србије припадају једној породици", рекао је Ли.

Прославу кинеске Нове године у Београду организовали су Влада Србије, Амбасада Кине у Београду и Институт за појас и пут.

Ово је шеста година како се у Београду прославља почетак Нове кинеске године.

Свечаности поводом кинеске Нове године у Србији почеле су у Нишу 29. јануара, а завршиће се 19. фебруара концертом Кинеског националног традиционалног оркестра у Задужбини Илије Коларца у Београду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана