У Београду девети протест грађана и опозиције, шетња до Палате правде

ГС
У Београду девети протест грађана и опозиције, шетња до Палате правде

БЕОГРАД - У Београду се одржава девети протест на позив коалиције "Србија против насиља", пише РТС.

Послије окупљања испред сједишта Републичке изборне комисије, окупљени грађани кренули су у шетњу до Палате правде како би затражили ослобађање оних који су ухапшени. Протест се одржава и у Краљеву.

Кандидат за градоначелника Београда листе "Србија против насиља" и члан Привременог органа Београда Владимир Обрадовић изјавио је да је "велики број грађана постао жртва полицијске тортуре само зато што су мирно протестовали".

Обрадовић је на протесту испред Републичке изборне комисије рекао да су то "наша браћа и сестре који су утамничени, јер су указали да је неко украо гласове грађана и да то не сме да се дешава".

Истакао је и да "ово може да траје и 300 дана, али ће изборна воља Београђана бити одбрањена".

-Ово није борба за власт, ово је борба за слободу и у тој борби морамо сви да учествујемо - поручио је кандидат за посланика листе "Србија против насиља" Срђан Миливојевић.

Нагласио је да су сви грађани који су приведени након демонстрација добили бесплатну правну помоћ, да су неки и пуштени, али да су и најмлађи са само 18 година у притвору.

Позвао је грађане да се у што већем броју придруже протесту, "јер су само бројност и солидарност наша снага".

Предсједник синдиката "Слога" Жељко Веселиновић рекао је да је забринут за здравствено стање свих који штрајкују глађу, посебно за Маринику Тепић за коју је рекао да више није у могућности да устаје без нечије помоћи.

.Желим да апелујем на државне органе и председника државе да пусте ове младе људе и све које су притворили противзаконито. Оно што се десило пре неко вече није напад на уставни поредак. Желео бих да се захвалим свима који нам ових дана дају подршку. Апелујем и на међународне организације и синдикалне организације како би вршили притисак на своје земље да се нешто промени - рекао је Веселиновић у обраћању окупљенима испред седишта РИК-а.

И у Краљеву се одржава протест опозиционих странака због, како је у позиву грађанима наглашено, "прекрајања изборне воље народа".

Окупљеним грађанима испред зграде Полицијске управе обратили су се носиоци изборних листа “Локалног фронта, “Староседелаца”, “Србија против насиља” и “Нада”.

Заједничка порука са скупа је да неће одустати од борбе за сваки глас грађана Краљева.

Према резултатима које је саопштио ГИК, на локалним изборима у Краљеву ниједна политичка опција нема већину за формирање Скупштине. Од 70 одборничких мјеста СНС је освојио 33, "Староседеоци” 12, ”Србија против насиља” осам, а СПС и “Локални фронт” по седам мандата.

Потпредседница ССП-а Мариника Тепић штрајкује глађу од 18. децембра. Њој су се у штрајку глађу придружиле и двије посланице – Јелена Милошевић из Ниша и Данијела Грујић из Новог Сада, као и посланик Јанко Веселиновић, те предсједник синдиката Слога Жељко Веселиновић.

Листа "Србија против насиља" саопштила је да неће учествовати на изборима који ће се у суботу поновити на једном броју бирачких мјеста, јер, како кажу, они не могу анулирати наводну пљачку ни исправити неправду која се догодила 17. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана