У акцији РОСУ ухапшени цариник и предсједник УО Ски-центра „Брезовица“

Агенције
Foto: Твитер/Петар Петковић

ШТРПЦЕ - Цариник иницијала Н.Г. и предсједник Управног одбора Ски-центра "Брезовица" С.И. ухапшени су у данашњој акцији специјалне јединице РОСУ у Штрпцу, која још траје, речено је Срни у Косовској полицијској служби /КПС/.

Рјешењем надлежног тужиоца, ухапшени Н.Г. и С.И. одређено је задржавање у трајању од 48 часова, због сумње да су извршили кривично дјело примање мита.

Основно тужилаштво из Урошевца саопштило је да је на основу наредбе Основног суда у том граду данас спроводи акцију "Брезовица" у којој је претресено седам различитих локација у Шртрпцу, међу којима и објекат Привременог органа општине.

Припадници РОСУ упали су рано јутрос у више српских кућа у урбаном дијелу Штрпца, селу Севце и викенд насељу Брезовица у овој општини.

Из КПС-а наводе да је претрес, који је почео нешто прије 6.00 часова на седам одвојених локација, наставак акције Брезовица у којој је до сада ухапшено петнаестак лица, осумњичених за различита кривична дјела.

Из Канцеларије за Косово и Метохију су, наводећи да је РОСУ упала и у зграду Привременог органа српске општине Штрпце, оцијенили да је јутрошња акција РОСУ јединице наоружане дугим цијевима узнемирила грађане Штрпца.

До ове акције, како наводе из Канцеларије, долази дан пред обиљежавање "Погрома над српским народом на Косову и Метохији 17. марта 2004. године", чиме власти у Приштини показују да акција нема везе ни са каквом наводном борбом против корупције, него је једини циљ да се застраши српски народ, унесе немир у српске средине и преостали Срби на овај начин протерају са својих вјековних огњишта.

"У прилог томе сведочи и чињеница да су албански политичари и претходну акцију темпирали на Бадњи дан, баш уочи обележавања Божића, најважнијег празника Срба", подсјећају из Канцеларије.

Из Канцеларије су поручили да се, упркос бестијалним притисцима, Срби на Косову и Метохији неће поколебати ни сломити и наставиће да чувају мир и стабилност.

У саопштењу достављеном медијима из Канцеларије упозоравају да је очигледна намјера премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија и његових послушника да испровоцирају неодмјерену реакцију српског народа и изазову нову дестабилизацију прилика на терену.

О најновијој провокацији усмјереној према Србима на Космету Канцеларија ће обавијестити све међународне представнике јер такозвани обрачун са корупцијом не смије бити изговор за застрашивање и малтретирање српског народа.

Вучић о упаду РОСУ: Нисмо наивни да очекује реакцију Запада

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не очекује никакву реакцију међународне заједнице на упад припадника косовске полиције РОСУ у више српских кућа у Штрпцу, Севцу и Брезовици, јер ће Приштина рећи да је то у склопу борбе против криминала и корупције, иако им је циљ сасвим другачији.

Циљ Приштине је, истиче, да "очисте" Сиринићку жупу, да би југ Космета био ослобођен присуства Срба, да не могу тамо да опстану, а све прикривено иза лажне бриге за поштење у односу на управљање Брезовицом.

"Мени је то сасвим јасно, а да ли ће и другима бити јасно, то је друга ствар... А, да ли да очекујемо да неко нешто каже? Немојте да сте наивни. Давно смо превазишли тај степен наивности да верујемо да ће неко на Западу да каже било шта против малтретирања Срба на КиМ", поручио је Вучић.

Подсјетио је да се сутра навршава 18 година од погрома Срба, 17. марта 2004. године, питајући колико је људи, за тих 18 година, одговарало, за уништавање српских светиња и убијање људи, додајући да се они који су у Београду тада ћутали и ништа нису предузимали, данас хвале тиме што су ћутали и ништа нису предузимали.

"Али, то нам је наук да бринемо да нам се макар у таквој размери, трагедије на Косову и Метохији више не догађају", рекао је Вучић.

 

Петковић: Недопустиво иживљавање РОСУ над Србима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је данас, поводом упада специјалаца Росу у српске куће у Штрпцу, Севцу и Брезовици, као и у зграду Привременог органа општине Штрпце, да се ради о недопустивом иживљавању над Србима и то дан уочи годишњице погрома.

" Овако специјалци Росу вршљају по Штрпцу, малтретирају и застрашују Србе! Више од шест сати држе општину и улице у блокади, претурају по канцеларијама, руше шта стигну, и даље вршљају!", навео је Петковић на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана