Тзв. родно осјетљив језик неприхватљив за СПЦ, Матицу српску и Одбор за стандардизацију српског језика

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Такозвани родно осјетљив језик, заснован на “родној” /џендер/ идеологији, у супротности је са стандардним српским језиком и као такав је неприхватљив за Српску православну цркву /СПЦ/, Матицу српску, Одбор за стандардизацију српског језика и већину грађана Србије, наводи се у закључцима научног скупа “Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности”.

​У закључцима са скупа које је данас објавила СПЦ истиче се да ниједна државна власт нема право да законским нормама, противно науци о српском језику, под пријетњом кажњавања прописује обавезну употребу такозваног родно осјетљивог умјесто стандардног српског језика.

Наводи се да и власт нема право да увођењем ове нове врсте вербалног деликта, новчано и затворски кажњавају грађани зато што у сопственој земљи говоре стандардним српским језиком и указује да Закон о родној равноправности није у складу са Уставом Србије.

Учесници научног скупа предложили су да Свети архијерејски синод СПЦ, Матица српска и Одбор за стандардизацију српског језика оснују заједничко тијело, састављено од истакнутих научних дјелатника, које ће се интензивно бавити овим важним питањем све док не буде донесено рјешење у корист српског народа и свих грађана Србије.

“Сви смо у обавези, а посебно држава, да његујемо, чувамо и штитимо српски идентитет, српски језик, ћириличко писмо, српску културу и српско насљеђе како бисмо их могли предати нашим потомцима”, сагласили су се учесници скупа.

У закључцима се наводи да је за српски народ равноправност свих људи, без обзира на пол, расу и вјероисповјест, темељна вриједност која вијековима одређује начин његовог живота и нормирана је Уставом Србије као највишим општим правним актом.

“Нажалост, већи број правних норми Закона о родној равноправности није усклађен с појмом равноправности по слову и духу Устава Србије. Бројним законским нормама, према званичном ставу Одбора за стандардизацију српског језика, врши се насиље над српским језиком као значајним чиниоцем идентитета српског народа будући да је ова неприродна језичка структура, названа жродно осјетљив језикж, Законом уведена као обавезна”, наводи се у закључцима који је одржан прије десет дана у Народној библиотеци Србије.

Напомињући да сви грађани Србије имају право да себе називају онако како желе, учесници научног скупа поручују да не могу пристати на то да лични избори ријетких изузетака постану обавезујући са наметнутим правилима за све грађане, како је то једнострано прописано Законом о родној равноправности.

У закључцима се указује да уставно право на употребу језика не значи право појединаца и група да такозвани родно осјетљив језик, заснован на антијезичким правилима, намећу свим грађанима и институцијама, а посебно не у медијима и у образовним установама у Србији.

“Имајући то у виду, подсјећамо носиоце све три гране власти у Србији, али и грађане, да је Закон о родној равноправности неуставан зато што Устав Србије не познаје категорију рода, него прописује равноправност жена и мушкараца”, наводе учесници научног скупа.

У закључцима се истиче да појам “рода” из Закона о родној равноправности нема никакве везе с појмом рода у српском језику и утемељен на антихришћанским и антицивилизацијским одређењима такозване џендер идеологије, наметнуте дискриминаторним и неуставним одредбама Закона о родној равноправности као и Законом о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације од 2021. године.

Учесници научног скупа упозоравају да би примјена неуставних, дискриминаторних и штетних законских одредаба у погледу начина изражавања и међусобног општења, што значи и мишљења и живота српског народа, имала трајне и штетне посљедице.

“У овом случају је ријеч о насилно уведеном специфичном виду изражавања, при чему се истовремено под плаштом уклањања такозваних родних стереотипа намеће промјена свијести и начина живота појединца и друштва у цјелини, промовишу се идеологија, политика и пракса ЛГБТ од вртића, преко основних и средњих школа до универзитета и свакодневног живота свих грађана, што заговорници ове идеје и не крију”, наводи се у закључцима.

Како се истиче, јавност треба да зна да ће више од 10.000 повјереника, односно комесара пратити примјену овог закона и да ће се то финансирати из републичког буџета, односно средстава свих грађана Србије.

Учесници скупа у закључцима указују да Повјереник за заштиту равноправности користи Закон о забрани дискриминације као средство притисака и пријетњи према оним научницима и интелектуалцима који се јавно залажу за очување традиционалног брака и породице као заједнице љубави мушкарца, жене и њихове дјеце.

У закључцима се истиче да се Законом о родној равноправности грубо нарушава унутрашња аутономија СПЦ, као и уставна одвојеност цркава и вјерских заједница од државе.

“За Матицу српску и њено искуство у српској језичкој нормативистици потпуно је неприхватљиво увођење новчаних и затворских казни и разних облика правног насиља у тако нејасном проблематском пољу, у којем нови појам рода има за сада око стотину различитих значења, с могућношћу њиховог даљег умножавања”, истиче се у закључцима.

Закључке су потписали предсједник Матице српске Драган Станић, предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић, предсједник Савјета за српски језик Александар Милановић, као и више угледних лингвиста и других научних радника међу којима су професори Милош Ковачевић, Рајна Драгићевић, Исидора Бјелаковић и Виктор Савић, као и адвокат Момир Радић и протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана