Вучић: Оснажити сарадњу Србије и БиХ у процесуирању ратних злочина

Срна
Вучић: Оснажити сарадњу Србије и БиХ у процесуирању ратних злочина

БЕОГРАД - Надлежни тужиоци обавијестили су предсједника Србије Александра Вучића да је подигнута оптужница против бившег високог функционера Федералне управе полиције Едина Врања за ратни злочин над заробљеницима у Горажду током рата у БиХ и да је предложено да тај предмет буде уступљен органима БиХ.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против Врања због кривичног дјела које му се ставља на терет из области дјела против човјечности и других добара заштићених међународним правом.

О овоме су, на састанку који је Вучић одржао данас са представницима надлежних тужилаца и других органа у Србији, учеснике обавијеситили републички јавни тужилац и српски тужилац за ратне злочине, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Тужилаштво Србије је подигло оптужницу против Врања јуче, али је, имајући у виду до сада остварену сарадњу са надлежним органима БиХ и потребу да се она унаприједи, поднијело приједлог Вишем суду у Београду да се даље поступање по оптужници уступи специјализованим органима за процесуирање ратних злочина БиХ, наводи се у саопштењу.

Вучић је разговарао данас са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином, државним секретаром Министарства правде Бојаном Шћепановић, републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић о међународној сарадњи, а нарочито о унапређењу постојеће сарадње са надлежним органима БиХ.

Било је ријечи о процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама Србије и БиХ, у складу са одредбама споразума о регионалној сарадњи између Србије и БиХ, Уговору о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима, као и о Закону о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима базираном на конвенцији Савјета Европе о овој врсти међународно-правне сарадње из 1959. године.

Један од закључака састанка је и неопходност оснаживања регионалне сарадње генералних јавних тужилаштава у оквиру које ће и специјализовани дијелови тужилачког система остварити успјешну сарадњу, наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће у том смислу сутра у Београду бити одржан састанак републичког јавног тужиоца и тужиоца Србије за ратне злочине са главним тужиоцем БиХ Горданом Тадић, како би се постигао договор о предузимању корака ради организовања регионалне тужилачке конференције у скоријем периоду.

Тужилаштво Србије терети Врања да је у периоду од јануара 1993. до октобра 1994. као исљедник у логору у Горажду учествовао у малтретирању и пребијању ратних заробљеника српске националности који су били припадници Војске Републике Српске.

Врањ је 12. септембра ухапшен на граничном прелазу Увац између Србије и БиХ, на основу расписане полицијске потраге због сумње да је извршио ратни злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана