Тужилаштво у Приштини подигло оптужницу против двојице Срба због наводног хулиганства

Танјуг
Тужилаштво у Приштини подигло оптужницу против двојице Срба због наводног хулиганства

ПРИШТИНА - Специјално тужилаштво у Приштини саопштило је данас да је подигло оптужницу против двојице Срба Р.П. и Д.О. због, како се наводи, кривичног дјела "учествовање у гомили која врши кривично дјело и хулиганство".

Приштинско тужилаштво тврди да постоји основана сумња да су они, како је наведено, "у координацији са многим другим окривљенима српске националности са Косова и Србије" употребом насиља покушали да спријече успостављање уставног поретка тзв. Косова у општинама на северу КиМ.

Приштинска Коха сазнаје да је ријеч о двојици учесника у, како наводи, "нападу на припаднике Кфора" 29. маја 2023. године.

Срби на сјеверу КиМ у мају прошле године организовали су мирне протесте након што су привремене институције у Приштини силом, уз помоћ специјалне полиције, у зграде општина на сјеверу КиМ увеле градоначелнике Албанце изабране на нелегитимним и нелегалним изборима одржаним у априлу те године, које су Срби бојкотовали. 

Срби на те изборе нису изашли због непоштовање бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада на сјевер КиМ специјалних јединица тзв. косовске полиције и противправних хапшења Срба.  

На изборе је тада изашло свега око 3,5 одсто бирача, од којих 13 Срба.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана