Тужилаштво наставља рад на случају дјевојчице са Звездаре

Танјуг
Тужилаштво наставља рад на случају дјевојчице са Звездаре

БЕОГРАД - Прво основно јавно тужилаштво у Београду најавило је да ће наставити провјере у случају дјевојчице која је пронађена запуштена на Звездари, те испитати да ли има пропуста у Центру за социјални рад, у служби задуженој за образовање дјетета као и да ли је неко помагао током бјекства Урошу П, који је осумњичен да је држао заточену ћерку (8).

Осумњичени је ухапшен и њему је одређен притвор, док тужилаштво наставља да преко полиције и других државних органа проверава све што би евентуално довело до нових поступака против особа у чијем стану је ухапшен Урош П, односно да ли постоји сумња да су починили кривично дјело помоћ учиниоцу након извршеног кривичног дјела.

Како је саопштило тужилаштво, провјерава се и да ли има пропуста у Центру за социјани рад у периоду од доношења пресуде до проналаска дјетета у стану.

Такође, провјеравају и да ли има пропуста у служби задуженој за образовање дјетета, односно полазак у школу, затим оних који је требало да евидентирају дјевојчицу за вакцине, вртић, предшколско васпитање.

За неке од тих пропуста министарства и заштитник грађана спроводе провјере и надзор, а тужилаштво ће такође затражити извјештај, након чега ће документацију доставити на оцјену Вишем јавном тужилаштву у Београду, ради процјене да ли има кривичног дјела из надлежности Вишег суда пред којим поступа.

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченом је стављено на терет да је у временском периоду дужем од двије године безобзирним понашањем угрожавао тјелесни интегритет своје ћерке, малољетне Л. П. чиме би учинио кривично дјело Насиље у породици.

У току поступка биће предузете доказне радње у циљу утврђивања да ли се у радњама осумњиченог У. П. стичу обиљежја и кривичних дјела запуштање и злостављање малољетног лица и кршење породичних обавеза на штету малољетне оштећене Л. П.

Такође, биће предузете доказне радње како би се утврдило да ли је на штету оштећене И. Л, емотивне партнерке осумњиченог учињено кривично дјело насиље у породици, кривично дјело злостављање и мучење и кривично дело противправно лишење слободе.

Наиме, након што је 24. марта извршен претрес стана на Звездари у којем је пронађена малољетна оштећена, дежурни замјеник јавног тужиоца је наложио полицијским службеницима да распишу потрагу за осумњиченим који се дао у бекство.  

Урош П. је пронађен 28. марта  када му је одређено задржавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана