Тужилаштво ће тражити притвор за оца ђака који је убио девет особа, ево за шта га све терете

Танјуг
Тужилаштво ће тражити притвор за оца ђака који је убио девет особа, ево за шта га све терете

БЕОГРАД- У Вишем јавном тужилаштву у Београду данас је саслушан Владимир К. (47) због сумње да је извршио кривично дело тјешка дјела против опште сигурности.

Тужилаштво ће предложити судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченом одреди притвор да не би утицао на свједоке, да не би поновио кривично дјело у кратком временском периоду и због узнемирења јавности.

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина К.К. да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увјежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дијете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је ово тужилаштво.

Такође, Владимир К. је, како се сумња, поступио супротно одредби чалана 32 став 1 Закона о оружју и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбједно смјештање оружја и муниције, јер није обијезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посјед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који не могу лако да се отворе.

Сумња се да је усљед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син К.К успио да дође у посјед пиштоља марке CZ Shadow, калибра 9x19 милиметара и пиштоља марке Ruger МК калибра 22 мм LR, за које осумњичени Владимир К. посједује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбијеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.

Дијете је оружје и муницију понијело са собом у Основну школу „Владимир Рибникар“ у Београду, коју иначе похађа, гдје је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбјеђања и осморо ученика, а тешко ранио шесторо ученика и наставницу школе.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дјела и детаљно је изнио одбрану.

Тужилаштво подсјећа да К.К. није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година живота.

Смјештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за дјецу и омладину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана