Тужилаштво ће до 31. маја објелоданити 1.500 доказа против Тачија и осталих

Танјуг
Тужилаштво ће до 31. маја објелоданити 1.500 доказа против Тачија и осталих

ХАГ - Представница Специјализованог тужилаштва Косова изјавила је данас да то тужилаштво има око 1.500 доказа за суђење у процесу против Хашима Тачија и осталих чланова Главног штаба такозване Ослободилачке војске косова (ОВК), а које би могло да објелодани одбрани до 31. маја 2021.

Судија Никола Гију је упозорио тужилаштво да мора да представи одбрани сваки ослобађајући материјал против оптужених.

Представница тужилаштва је указала да ће можда имати и више доказа против оптужених, али да то зависи од даљег тока истраге која и даље траје.

Напоменула је да тужилаштво има 153 свједока, чије изјаве и транскрипте изјава планира да представи на суђењу.

Говорећи о објелодањивању доказа она је навела да ће комплети материјала бити достављани одбрани у етапама.

Рекла је да тужилаштво нема обавезу да материјал обиљежава као "ослобађајући" када га доставља одбрани, већ да ће само најавити када би такви докази могли да јој буду достављени.

Претходно су браниоци оптужених упозорили да обрана не може да почне своју истрагу и препрему за суђење, прије него што се упозна са већим или комплетним доказним материјлом тужилаштва.

Данас се одржава статусна конференција о доказима против Тачија, а поред њега на оптужници Специјализованог тужиоца налазе се и Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими.

Тачијев бранилац адвокат Денис Хопер најавио је да ће поднијети захтјев суду за укидање притвора Тачију и привремено пуштање на слободу, напомињући да му је за то неопходно да зна са којим контра аргументима располаже тужилаштво.

- Тужилаштво треба да нам достави своје комеплетне аргументе за притвор, јер су они у налогу за хапшење редиговани, па одбрана не може да се адекватно изјасни, а суд је до сада саслушао само аргументе тужилаштва и одредио притвор Тачију - навео је поред осталог адвокат Хопер.

Судија за претходни поступак Николас Гију је рекао Тачијевом браниоцу да поднесе захтјев за укидање притвора, на који ће се тужилаштво изјаснити, а потом ће он донијети своју одлуку о захтјеву одбране.

Након што је бранилац оптуженог Кадрија Весљија адвокат Бен Емерасон почео да говори о томе како се Весљи добровољно предао суду након договора са тужилаштвом, прекинут је видео стриминг конференције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана