Тужилац Смит тражи дуготрајну затворску казну за бившег припадника ОВК

Срна
Тужилац Смит тражи дуготрајну затворску казну за бившег припадника ОВК

ПРИШТИНА - Специјализовани тужилац Џек Смит затражио је да бивши припадник терористичке ОВК Салих Мустафа из Подујева буде осуђен на дуготрајну затворску казну пред судом за Косово и Метохију гдје се суди припадницима бивше ОВК за злочине над Србима, Албанцима и политичким неистомишљеницима почињеним од почетка 1998. до краја 2000. године.

Смит је током јавне расправе затражио да се приликом изрицања пресуде морају узети у обзир реалност злочина и утицај који су они имали на животе жртава и њихових породица.

Према његовим ријечима, Мустафа је имао двоструку улогу, као командант и директни извршилац у злоупотребама за које тужилаштво тврди да су почињене у импровизованом УЧК притвору у једној кући у селу Злаш код Подујева.

Он је поновио да је то што је Мустафа имао двоструку улогу отежавајућа околност јер је у својству команданта УЧК за регион Злаш био директни извршилац у наредободавац под чијом су контролом почињени брутални и озбиљни злочини над жртвама.

Смит је напоменуо да Мустафа током суђења није показао кајање, те да су свједоци и жртве били под страшним притисцима током судског поступка.

-Моја канцеларија тражи да оптуженом дате дуготрајну затворску казну. Ви знате да то не радимо олако, већ тек након темељног разматрања свих фактора који ће бити узети у обзир при одмеравању праведне казне у овако тешком случају - рекао је Смит.

Он је истакао да би пресуда коју тражи била дио сатисфакције за жртве и њихове породице које због бруталности Салиха Мустафе пате цијели живот.

-Овај случај је о жртвама и њиховим породицама. Овај случај је и о одговорности афирмацијом владавине права за будућност, будућност подржану у правди коју жртве и њихове породице толико дуго траже и своју слободу да живе као равноправан чланови заједнице на Косову - нагласио је Смит.

Суђење Салиху Мустафи у Хагу улази у завршну фазу, а у судском процесу саслушано је 13 свједока, од којих су многи били у својству заштићених јер је постојао ризик по њихове животе.

Према тврдњама Специјализованих вијећа, потврђеном оптужницом се утврђује да су отприлике између 1. априла 1999. и 19. априла 1999. године, у притворском „комплексу“ у Злашу у општини Подујево почињени злочини произвољног затварања, окрутног поступања и мучења против најмање шест особа.

У оптужници се наводи и да је „19. априла 1999. године или приближно тог датума, при крају априла 1999. године, на тој локацији убијен један затвореник“.

Салих Мустафа је у притвору у Хагу од 24. септембра 2020. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана