Тужилац: Истражићемо сваки детаљ, отац дјечака сутра на саслушању

ГС
Тужилац: Истражићемо сваки детаљ, отац дјечака сутра на саслушању

БЕОГРАД - Никола Ускоковић из Вишег јавног тужилаштва у Београду рекао је за РТС да ниједан детаљ злочина који се догодио у школи на Врачару неће бити неистражен.

Навео је и да је за сутра заказано саслушање оца дјечака који је пуцао.

Напомиње да се дјечак који је пуцао од јуче налази у психијатријској установи, уз одобрење његовог старатеља, гдје се предузимају мјере – опсервација и медицинско посматрања.

-Тим радњама координира поступајући тужилац за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду, који је и вршио увиђај на лицу места, са дежурним замеником из Одељења за општи криминал - објашњава Ускоковић.

Истиче да се истрага креће у више праваца, као да ниједан детаљ неће бити неистражен, објашњавајући да према закону дјечак због година не може кривично да одговара.

Наглашава да се отац терети за кривично дјело против опште сигурности, те да му је одређен притвор од 48 сати – у току којих тече истрага, послије чега ће бити приведен тужиоцу на саслушање.

-За сутра је заказано његово саслушање. За кривично дело које му се ставља на терен, запрећена је казна од две до 12 година затвора - прича Ускоковић.

Према његовим ријечима, овакав злочин је незапамћен у Србији од Другог свјетског рата.

-Када на лицу места видите сузне очи на лицима особа из Хитне помоћи, не може да тај призор не остави трајни утицај на вас - прича Ускоковић.

Пазити на ментално здравље дјеце

Ивана Стевановић из Института за криминолошка истраживања каже да је први пут виђено да овакав злочин почини дијете са непуних 14 година, те да то није забиљежено ни у САД, нити Русији.

-Сада је време да се окренемо деци и њиховој боли, јер чекају одговоре од одраслих. Дошло је време да више пажње посветимо менталном здрављу деце. Није страшно ако неко има проблем. Очекујем да ће наше институције ићи проактивно - наводи Стевановићева.

Када је ријеч о пооштравању казнене политике, Стевановићева сматра да то није довољно, да закон треба свакако мијењати, али и да је потребно да створимо систем који ће ефикасно дати одговоре на појаве које карактеришемо као кривично дело.

-Треба радити на промени система вредности - указује Стевановића, истичући да се морају психолошко-педагошки тимови у школама ојачати.

Oсам ученика и радник обезбјеђења страдали су у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару. Шест ђака и наставница се са простријелним ранама налазе у Ургентном центру, односно на клиници у Тиршовој. Тринаестогодишњи нападач Коста К. и његови родитељи су приведени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана