Тројица припадника Војске Србије преминула од вируса корона

Срна
Тројица припадника Војске Србије преминула од вируса корона

Три припадника Војске Србије преминула су од посљедица вируса корона, а до сада је било инфицирано њих око 300, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин.

Преминули су старији водник прве класе Ненад Башић Палковић из Првог центра за обуку Команде за обуку из Сомбора, те цивилна лица на служби у Војсци Миодраг Вуловић из Треће бригаде копнене војске и Радивоје Бероња из Центра за обуку Копнене војске Пожаревац.

Вулин је навео да су тренутно инфицирана 52 припадника Војске Србије, а да је 167 у изолацији, а да је један припадник, који је био на респиратору у Клиничком центру Војводине, сада много боље.

Он је подсјетио да је током ванредног стања више од 1.500 припадника Војске Србије заједно са полицијом обезбјеђивало 18 граничних прелаза, 51 здравствену установу, те 20 прихватних и центара за азил у којима се налази око 8.000 миграната.

- Ниједан мигрант није показао симптоме вируса корона у нашој земљи. Верујем да је због тога што смо их ставили у карантин, што смо водили рачуна о њиховом здрављу и нисмо дозволили да се мјешају са нашим становништвом - рекао је Вулин.

Он је напоменуо да је било неколико озбиљних инцидената и да је Војска Србије у три наврата морала да употријеби ватрено оружје "без примјене смртоносне силе", односно пуцано је у ваздух, те спријечено организовано и масовно бјекство миграната, као и да није било повријеђених ни на једној страни.

Вулин је напоменуо да је војска обезбјеђивала и установе социјалне заштите, те да су се у Неготину заразила и два војника која су радила на обезбјеђењу тог објекта.

Војска Србије припремила је укупно девет објеката за привремене болнице у пет градова, гдје је поставила 5.122 кревета, те је Вулин навео податак да је кроз привремену болницу Београдски сајам до данас прошло 1.092 лица, Новосадски сајам 269, а халу Чаир у Нишу 396.

- Тренутно је на Београдском сајму 70 лица и очекујем да ће највећи број њих, послије данашњег тестирања, бити пуштен кућама. На Новосадском сајму још је 38 пацијената. У Војномедицинској центру Карабурма тренутно се налазе 53 најтежа пацијента, од којих су два на респиратору - додао је Вулин.

Он је истакао да Војномедицинска академија у Београду није била ковид болница на основу мишљења кинеских љекара, због централне климатизације, али да је преузела на себе лијечење цивилних пацијената са другим обољењима.

Министар одбране нагласио је да је Војска Србије на себе примила најтежи удар првих дана епидемије када се велики број држављана враћао у Србију.

Он је данас на конференцији за новинаре нагласио да је Војска Србије очувала своју борбену готовост током ванредног стања уведеног због епидемије, а по његовом укидању, највећи дио снага је дезангажован и у складу с наређењем врховног команданта враћа се редовним задацима.

- Наше небо је било чувано, као и наше границе, водило се рачуна како живе и шта се дешава са Србима ван Србије, у сваком секунду наша војска је била спремна да одговори на било какав изазов - рекао је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана