Три инжењера приведени због издаје повјерљивих тајни

РТС
Foto: РТС

ВАЉЕВО - Тројица инжењера, осумњичена да су у дужем временском периоду страној држави одавала војне и друге повјерљиве тајне из ваљевског "Крушика", приведена су у акцији БИА, Војнобезбједносне агенције, МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву. Ухапшени су М. О. (1987), Д. Л. (1960) и Д. М. (1961), сви из Ваљева, због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело шпијунажа, саопштио је МУП Србије.

Осумњичени су бивши и садашњи инжењери у Холдинг компанији „Крушик“ из Ваљева, који су неовлаштено износили повјерљиву пословно-техничку документацију из ове компаније и уступали је иностранoj организацији, а на штету безбједносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и слабљење моћи Републике Србије, прецизира се у саопштењу.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву, осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени тужиоцу.

Како РТС сазнаје, постоје основи сумње да су инжењери који су приведени током 2024. континуирано остваривали контакте са држављанима Сјеверне Македоније, запосленима у компанији "ATS Group", на чијем је челу Ш. Д.

Овај македонски бизнисмен је, у акцији БИА, ВБА и Вишег јавног тужилаштва у Београду, 11. новембра 2019. године био ухапшен са пензионисаним инжењером у ПД "Први партизан” а. д. из Ужица и још двојицом инжењера у том привредном друштву, због сумње да је као власник ПД "ATS Group" из Скопља преко пензионисаног инжењера у ПД "Први партизан“ долазио у посјед пословно-техничке документације и података који се односе на технологију израде појединих машина, односно на технологију израде оружја и муниције, а коју је развило ПД "Први партизан".

Међутим, послије само мјесец дана, Ш. Д. је пуштен уз јемство од 200.000 евра да се брани са слободе. Поступајући тужилац одбацио је кривичну пријаву против њега, након што је 21. јануара 2021. године на име опортунитета уплатио 29.393.925 динара.

Македонски бизнисмен је тако ослобођен сумње за кривично дјело давање мита у обављању привредне дјелатности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана