Трендафилова: Ускоро суђење Тачију

Срна
Трендафилова: Ускоро суђење Тачију

БЕОГРАД - Предсједник Специјализованих вијећа /самопроглашеног/ Косова са сједиштем у Хагу Екатерина Трендафилова очекује да ће суђење једном од лидера албанске ОВК Хашиму Тачију за злочине против човјечности и ратни злочин почети ускоро.

"Овај случај је изузетно обиман, јер се води против четворице оптужених - Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија. Ту је више од милион страница доказног материјала. Судије за претходни поступак раде интензивно и видјећемо - надам се да ће се то догодити релативно брзо", рекла је Трендафилова за РТС.

Она не може да каже тачно када ће почети суђење, јер је на претпретресном судији да доведе поступак до суђења, а да ће она, када се то догоди, изабрати чланове вијећа који ће се бавити тим случајем.

Упитана да ли се Тачи, осим за злочине против човјечности и ратне злочине као убиства, мучење, илегална хапшења, терети и за трговину органима, Трендафилова је рекла да не може да каже шта тужилаштво истражује.

Трендафилова напомиње, да би се, судећи по постојећих 10 тачака оптужнице, могло очекивати да буде и много више жртава од садашњих 32, које су добиле тај статус.

"Статус жртве није одобрен свима који су се пријавили, јер морају да задовоље веома специфичне услове. Али, судећи по ових 10 тачака оптужнице, могло би се очекивати да буде и много више жртава", навела је Трендафилова.

Она је рекла да није сигурна да ли међу жртвама има и Срба.

"До прошле недјеље сва вијећа су донијела 1.200 одлука на више од 150 рочишта - тако да се не сјећам, али утисак је да је било жртава свих националности - Рома, Египћана, Албанаца, вјероватно и Срба, али нисам сигурна", рекла је Трендафилова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана