Трендафилова: Приштина покушава да омета процесе против Тачија и других припадника ОВК

Срна
Трендафилова: Приштина покушава да омета процесе против Тачија и других припадника ОВК

ХАГ - Екатерина Трендафилова, предсједник Специјализованих вијећа у Хагу која се баве истрагом ратних злочина терористичке ОВК, упозорила је дипломате ЕУ да се суд суочава са појачаним напорима Приштине да омете правне поступке који су у току и позвала их да помогну у борби против кампање која подрива рад суда.

Трендафилова у повјерљивом извјештају од 11. фебруара упозорила дипломате да Приштина покушава да омета и поступак против некадашњег главног команданта терористичке ОВК Хашима Тачија, оптуженог за ратне злочине.

У транскрипту извјештаја у који је имао увид "Јуроњуз", Трендафилова је навела да се улажу напори да се оспори закон којим је Суд успостављен 2015. године, што би могло да доведе до помиловања оптужених или чак пресељење суда, укључујући обимне повјерљиве податке, из Хага, гдје се тренутно налази, у Приштину.

- То би сигурно угрозило животе и безбедност људи који сарађују или су вољни да сарађују са нама. Такве промене би, наравно, имале шокантан ефекат на свједоке, који можда више неће желети да се појаве, што ће онемогућити Специјализовано тужилаштво да настави рад - истакла је Трендафилова.

Она је, такође, упозорила на безбједност свједока који се појављују пред тужилаштвом у случајевима који су у току и позвала европске државе да размотре свеобухватне споразуме о сарадњи, који би омогућили пресељење свједока и њихових породица у Европу.

Портпарол косовских Специјализованих вијећа изјавио је за "Јуроњуз" да је извјештај повјерљив и намијењен за интерну употребу дипломатских мисија, као да је случајно дистрибуисан.

Није познато ко је све имао увид у тај повјерљиви извјештај, наводи приштински портал "Репортери".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана