Трећи позив за Програм прекограничне сарадње Србије и БиХ

Танјуг
Foto: гс

ЛОЗНИЦА- Трећи позив за подношење приједлога пројеката за Програм прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине представљен је данас у Лозници, а министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је да Европска унија одобрила бесповратна средства за пројекте који ће допринијети развоју, јачању и повезивању нашег региона.

На конференцији за медије поводом представљања трећег позива Програма прекограничне сарадње, Јоксимовић је казала да ће у оквиру новог позива у фокусу бити пројекти који подразумијевају социјално укључивање, одрживи туризам, запошљавање осјетљивих група, као и зелену агенду.

Јоксимовић је објаснила да је тај позив посљедњи позив из старе перспективе од 2014. до 2020. године, а прије уласка у нову која обухвата период од 2021. до 2027. године, додајући да се на тај начин одобравају средстава земљама које су у приступном процесу, међу којима је и Србија.

"Србија на успешан начин користи средства ЕУ за оно што је основни циљ наше владе, а коинцидира са оним што је важан део европских интеграција, а то је подстицање регионалног одрживог развоја, инвестирање у одрживи развој који значи и више запошљавања, више могућности да људи остају у својим мјестима и смањење унутрашњих миграција", рекла је Јоксимовић.

Додала је да је циљ и улагање у зелену инфраструктуру, заштиту животне средине, одрживи туризам.

Нагасила је да средства ЕУ морамо да користимо на одговоран и транспарентан начин и да се "пропусти неће толерисати".

Јоксимовић је истакла да је Србија до сада одговорно трошила средства из фонова ЕУ, наводећи да је то похвалила и саме ЕУ.

Говорећи о Мачванском округу, где је представљен трећи позив Програма прекограничне сарадње, Јоксимовић је казала да је тај округ добро развијен, као и да су његове општине много напредовале коришћењем средстава из фондова ЕУ.

Указала је да, ипак, постоје општине у Србији које су још увијек мање развијене и које користе друге европске програме за мање развијене општине, а један од тих европских пројеката је ЕУ ПРО.

"Један од задатака ових програма у сарадњи са нашим партнерима, у овом случају БиХ, која је један од наших партнера, подстичемо оно што је међуопштинска сарадња", рекла је Јоксимовић и додала да је та међуопштинска сарадња од великог значаја за прављење добрих регионланих пројеката, лакше повлачење средстава, а на добробит свих грађана.

Јоксимовић је навела да Србија програме прекограничне сарадње има са седам земаља, међу којима су, осим БиХ, и Хрватска, Мађарска, Румунија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Бугарском.

"Са БиХ имамо један од добрих, квалиетних и свеобухватних програма прекограничне сарадње, који је у претходној перспективи од 2014. до 2020. године заиста донио велике користе оним окрузима који учествују у овом програму, а поред Мачванског округа су Сремски округ, Златиборски округ и Колубарски округ", навела је Јоксимовић.

Говорећи о пројектима који су спроведени и финансирани средставима у оквиру Програма прекограничне сарадње, Јоксимовић је, између осталих, навела Центра за културу "Вук Караџић" у Лозници.

Јоксимовић је поменула и да ће Лозница из ИПА фондова добити 10,2 милиона евра бесповатних средстава за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и проширење канализационе мреже, наводећи да укупна вриједност пројекта износи између 18 и 20 милиона евра.

Министар је позвала општине да више сарађују заједно, да не бјеже од регионалног повезивања, и још једном позвала на одговорност у трошењу средстава из европских фонодва.

"Морамо да будемо одговорни и захвални на свему ономе што као земља у приступном процесу добијамо и морамо да будемо свјесни тога да развој Србије не би био овакав да нисмо у процесу приступања ЕУ", нагласила је Јоксимовић.

Директор Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине Един Дилберовић рекао је да је Програм прекограничне сарадње дао значајан допринос јачању и побољшању односа локалних заједница између БиХ и Србије.

Навео је да је у оквиру прекограничне сарадње две земље имале више од 60 пројеката и изразио наду да се број пројеката неће задржати на том броју.

"Осим пројеката чије се уговарање очекује у оквиру трећег позива, настављамо сарадњу у оквиру новог програма. Захваљујући ЕУ, за овај нови ИПА 3 програм прекограничне сарадње између Србије и БиХ биће издвојено 14 милиона евра ИПА средстава", рекао је Дилберовић.

Помоћник министра финансија Марко Јовановић рекао је да је трећи позив Прекограничне сарадње између Србије и БиХ објављен 9. марта, а да је рок за подношење приједлога пројеката 7. јун 2022.

Укупан буџет за овај позив износи више од 3,2 милиона евра, додао је Јовановић.

Навео је да су општи циљеви пројеката унаређење друштвено-економског развоја у прекограничном подручју између Србије и БиХ.

Специфични циљеви којима би пројекти требало да допринесу су подстицање социјалне - економске инклузије, запошљавање осетљивих група и повећање доприноса туризма.

Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић казао је и да је град Лозница учествовао у програмима прекограничне сарадње, наводећи да су неки од њих пројекат "Музејске приче", који је реализовало шест музеја из БиХ и пет институција културе из наше земље, а у циљу јачања културног идентитета Србије и БиХ.

Тренутно, навео је, раде на другом пројекту који се тиче умрежавања локалних самоуправа у систем смањења ризика од катастрофа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана