Трећи дан протеста Срба против насилних хапшења

Срна
Трећи дан протеста Срба против насилних хапшења

ГРАЧАНИЦА - Неколико стотина Срба из Грачанице протестовало је и данас, трећи дан заредом, испред полицијске станице у Грачаници и мирном шетњом до Манастира Грачаница исказало своје противљење насилним хапшењима невино оптужених Срба, међу којима је и њихов комшија Драгиша Миленковић из насеља Кишнице.

"Колико год трпјели и били изложени најстрашнијим страдањима попут нашег комшије Драгише Миленковића не смијемо се предати и продавати дедовину јер је имамо коме оставити", рекао је у име окупљених пјесник Ратко Поповић.

Он је оптужио међуанродну заједницу да је саучесник у прогону и страдању Срба због чега, како је истакао, мора отворити очи и држати се Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и Кумановског споразума.

"Никоме не чинимо зло. Желимо мир, желимо слогу, желимо слободу - оно што сви људи у свету имају", поручио је Поповић износећи увјерење да ће правда за српски народ једног дана доћи.

Предсједник Омладинског центра у Грачаници Душан Борисављевић рекао је да у кривичном закону самопроглашеног Косова нигдје није прочитао да је кривично дјело бити Србин, славити славу или живјети на имањима својих прадједова и дједова.

"Учесталим хапшењем Срба не могу да не приметим да је управо то једно од највећих кривичних дела", рекао је Борисављевић апелујући на међународу заједницу да Србима у Грачаничком гету обезбиједи иоле нормалан живот.

Он је подсјетио да у градовима на Косову и Метохији скоро даи нема Срба због чега се намеће питање како један народ који је кроз историју бранио и борио се за Европу, демократију и слободу данас у тој истој Европи, нема нити слободу, ни правду.

Борисављевић је упитао зашто се Срби хапсе, осим ако није то што припадају српском народу.

Наглашавајући да у овом тренутку највећи терет носи породица ухапшеног Миленковића, он је рекао да је на леђима сваког Србина на Косову и Метохији огроман терет који само уједињени и јединствени могу ностити како би издржали да оно што је наслијеђено остане будућим генерацијама.

Протест је протекао без инцидента, а велики број припадника косовске полиције је измјестио саобраћај из главне улице кроз Грачаницу, магистрални пут Приштина-Гњилане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана