Титов унук на потјерници због извршења затворске казне

Танјуг
Foto: avaz.ba

БЕОГРАД - За унуком некадашњег доживотног предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита, Едвардом Брозом (70) расписана је потјерница МУП-а Србије ради извршења казне од осам мјесеци затвора на коју је у мају ове године правоснажно осуђен у одсуству због изазивања саобраћајне несреће у августу 1992. године у Земуну, у којој је погинуо његов сапутник Г.П.

Ирина Ковачевић, портпаролка Другог основног суда у Београду надлежног за спровођење извршења казне, прецизирала је за Тањуг да је ова потјерница локалног карактера, односно да важи за територију Србије.

Како Броз није пронађен у Србији, Министарство правде од тог суда затражило сагласност за расписивање међународне, Интерполове потјернице, додала је Ковачевић и напоменула да је у току је прикупљање података неопходних за давање сагласности.

Броз није доступан правосудним органима Србије јер је у бјекству од 2008. године и вјерује се да живи у Хрватској.

Апелациони суд у Београду је у мају ове године правоснажно осудио Броза због несреће у којој је погинуо је Г.П, који је био са Брозом у колима, док су Ж.П. и Е.Б. забодили тешке тјелесне повреде.

Броз је у тренутку несреће имао 2.05 промила алкохола у крви.

Осуђен због кривичног дјела тешко дјело против безбиједности јавног саобраћаја.

Он је одмах послије удеса побјегао у Хрватску, али је 16 година касније ухапшен 21. јануара 2008. на граничном прелазу Батровци, кад је покушао да уђе у Србију.

Послије три дана притварања пуштен је да се брани са слободе, али му је одузет пасош и наложено да се на 15 дана јавља полицији.

Крајем марта 2008. године, он се појавио на почетку суђења пред Вишим судом у Београду и изнио одбрану, изразивши кајање за смрт пријатеља, али је поново побјегао.

Тачније, није се појавио на рочиштима у мају, јуну и септембру 2008, па суд у октобру те године за њим расписао међународну потјерницу ради спровођења кривичног поступка.

Нова потјерница се распијује ради извршења затворске казне на коју је осуђен у одсуству.

Овај предмет је био у прекиду у Вишем суду у Београду, али је прије две године почело суђење у његовом одсуству, које је окончано поменутом пресудом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана