Тиодоровић:Страховит број умрлих у Србији,стиже заразнији Делта сој

Танјуг
Тиодоровић:Страховит број умрлих у Србији,стиже заразнији Делта сој

БЕОГРАД - Број умрлих од ковида је „страховит“, а нове жртве су невакцинисани, изјавио је данас српски епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић и позвао још једном грађане да приме вакцину против вируса корона, како би се достигао колективни имунитет.

На јучерашњој сједници Кризног штаба одлучено је и да се јесењи распуст за ученике продужи на девет дана, а Тиодоровић сматра да та одлука може да помогне, али да нас чека „много заразнији“ Делта плус сој, као и појава сезонског грипа.

Кризни штаб је донио одлуку да ковид пропуснице буду обавезне од 20 часова у угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама, а Тиодоровић напомиње да медицински дио штаба остаје при ставу да пропуснице могу бити ефективне само уколико се спроводе 24 сата.

Зато је указао да се морају поштовати тренутне мере.

-Пропао нам је сценарио да се вакцинише што већи број људи и да спроводимо оштре мере. Остао нам је сценарио који се зове природни процес, што значи да ће се заражавати сви - рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Како је рекао, вакцинисани имају добар имунитет, а заштићени су и они који су прележали ковид, док ће жртве бити невакцинисани, као и вакцинисани стари тешки хронични болесници.

-Од жеље да стигнемо до колективног имунитета, дели нас један део антиваксера, али и политиканство које се користе у свакој прилици, на сваком месту - поручио је Тиодоровић.

Велика Британија је постала прва земља на свету која је одобрила употребу лијека против корона вируса у облику пилуле - молнупиравир, а Тиодоровић изражава наду да ће је и Србија добити убрзо.

-До сада смо са америчком фирмом која то ради, веома добро сарађивали и мислим да пилула може бити ефикаснија у самом лечењу, јер се даје у првих пет дана када се појаве симптоми - поручио је Тиодоровић.

Међутим, указао је да је и након пилуле потребна вакцина.

Тиодоровић је подржао и одлуку Грчке православне цркве да сви вјерници који присуствују верским службама, морају да имају негативан ПЦР тест или потврду о вакцинацији.

-То је одраз одговорности - нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана