Тиодоровић: Трећа доза да, када - зависи од резултата студија

Срна
Тиодоровић: Трећа доза да, када - зависи од резултата студија

БЕОГРАД - Да ће бити треће дозе, то је сигурнио, али када ће се то догодити, зависи од резултата студија које се спроводе у свету, изјавио је епидемиолог и члан Крижног штаба Србије проф. др Бранисалв Тиодоровић.

"Ми свакако пратимо како оне напредују, као и препоруке СЗО. С друге стране, све занима да ли ће се мешати вакцине. То такође у овом тренутку не можемо да тврдимо, јер не постоји званичан став о томе, али тако нешто је свакако могуће", рекао је Тиодоровић за Блиц.

Како каже, сви причају о мијешању вакцина, али нико није донио коначну одлуку о томе када ће бити треће дозе и да ли ће бити другачија вакцина од оне претходне двије које су примили.

"Чињеница је да сви размисљају о томе да комбинују, јер имунолози казу да су бољи одговори када се комбинују дозе, али то су све разматрања и ништа није званично. Студије се раде у свету, знам да се разматра комбинација Пфизер и АстраЗенеке. У Русији се такође разматрају комбинације, али опет то нико није званично објавио", рекао је Тиодоровић.

Он је додао да је могуће да ће крајем године бити вакцинације трећом дозом за оне који су примили у јануару, мада, према његовој процјени, трећа доза це се ипак давати тек почетком наредне године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана