Тиодоровић: Добар тренд у вакцинацији, али треба брже

Г.С.
Тиодоровић: Добар тренд у вакцинацији, али треба брже

БЕОГРАД - Епидемиолошка крива у Србији заравњена је на високом нивоу, што указује да нема опуштања у погледу поштовања противепидемиолошких мјера, изјавио је данас члан Републичког кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

- Бројке су нам и даље високе. Имамо 20 до 25 одсто позитивних од броја тестираних. Такође, расте број првих прегледа што указује да је вирус ту и да је врло присутан. Наше ковид болнице имају доста велики број пацијената - навео је Тиодоровић у изјави за РТС.

Тиодоровић је рекао да се макар овакав тренд мора очувати наредних дана и на овом нивоу и док год се вакцинација буде спроводила јер ће, објашњава, на тај начин моћи да се вакцинише већи број људи.

Према његовим ријечима, Ниш и даље предњачи по броју вакцинисаних, а сутра почиње ревакцинација.

– Имамо добар тренд вакцинисаних, бројка је преко пола милиона. Оно што нам треба је да то иде још брже, али то зависи од даљег прилива и доласка вакцина – рекао је Тиодоровић.

Упитан за одигравање фудбалске утакмице Црвена Звезда – Милан пред навијачима у дјелимичном броју, која је у Београду на програму 18. фебруара у оквиру Лиге Европе, Тиодоровић је одговорио да би у овом моменту "допуштање такве утакмице представљало огроман ризик који би могао да произведе нови талас заражавања".

– Сигурно да су нам потребне спортске активности. Али, нисам сигуран да се може обезбједити у потпуности поштовање свих неопходних мјера на стадиону – навео је Тиодоровић.

Како сматра, излазак из кризе можемо очекивати на љето, у контролисаном обиму, ако би вакцинација ишла брже и ако би, примјера ради, било вакцинисано, до три милиона становника.

– Можда ће и тад бити обољевања спорадичних, али ћемо можда моћи на љетовање – закључио је Тиодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана