Oбиљежене 23 године од НАТО бомбардовања Амбасаде Кине у Београду

Танјуг, Срна
Oбиљежене 23 године од НАТО бомбардовања Амбасаде Кине у Београду

БЕОГРАД - Челично пријатељство Србије и Кине представља сидро у регионалном миру, поручио је савјетник за политичке послове кинеске Амбасаде у Србији Тиен Ишу на обиљежавању 23 године од НАТО бомбардовања ове Амбасаде у Београду.

Он је истакао да Кина никада неће заборавити варварски чин НАТО-а, који је изазвао велику људску и материјалну штету.

-Хиљаде људи је рањено и погинуло, многи су расељени и током протекле 23 године боримо се за свјетски мир, правичност и правду. Међутим, међународни безбједносни поредак се и даље суочава са невиђеним изазовима и даље постоје двоструки стандарди - рекао је Тиен.

Он је истакао да Кина жели мир и стабилност за све земље, те подсјетио да је предсједник Кине Си Ђинпинг предложио иницијативу за глобалну безбједност која укључује шест тачака, саопштио је Секретаријат за информисање града Београда.

-Челично пријатељство Србије и Кине представља сидро у регионалном миру и спремни смо да са земљама које траже мир наставимо свестрану сарадњу, како на економским основама тако и у области безбједности - поручио је Тиен.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић и савјетник за политичке послове Амбасаде Кине у Србији Тиен Ишу положили су данас вијенце на спомен-плочу погинулим кинеским држављанима у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

На мјесту некадашње кинеске Амбасаде вијенце је положила и делегација Удружења новинара Србије, коју су предводили потпредсједник Слободан Ћирић и генерални секретар Нино Брајовић.

Дарија Кисић Тепавчевић је подсјетила да је у НАТО бомбардовању погинуло троје кинеских новинара обављајући своју дужност.

-И после 23 године ми се са тугом и поштовањем сећамо наших пријатеља који су у најтеже време били уз нашу земљу. Србија и Кина негују челично пријатељство, једни уз друге смо када нам је најтеже и Србија је Кини и кинеском народу због тога вечно захвална - рекла је Кисић Тепавчевић.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да је „НАТО агресор прије 23 године знао да бомбардује Амбасаду Кине у Београду и да су у њој људи, те поручио да Србија никада неће престати да тражи одговорност за тада почињене злочине“.

-Тада, на врхунцу своје моћи хтели су да покажу да могу шта год хоће и против кога год хоће и да остану некажњени. И до данас су остали некажњени, али то не значи да казне једном неће бити - рекао је Вулин на обиљежавању 23 године од бомбардовања кинеске Амбасаде у Београду.

Он је истакао да је НАТО агресија на Србију велики некажњени злочин 20. вијека, да је тада убијено међународно право и да оно од 1999. године не штити више никога, саопштено је из МУП-а Србије.

Како је указао Вулин, свијет који је настао те 1999.године је свијет насиља, ратова и "силе без упоришта у праву, без упоришта у правди".

-Србија никада неће престати да се сећа. Србија никада неће престати да тражи одговорност за злочине у НАТО агресији и зато сви који од нас траже да се безусловно сврставамо уз њихову политику, уз њихове ставове, нека се сете шта су говорили и шта су радили 1999. године, па како су радили и говорили тада, нека тако раде и говоре и данас - рекао је Вулин.

Он је изразио дубоку захвалност кинеској држави и народу који су били уз Србију када је било најтеже и поручио да је Кина челични пријатељ који са сигурношћу може да рачуна на Србију и да зна да има савезника на Балкану.

-Кина може са сигурношћу да зна да има на Балкану малог, али поузданог, тврдоглавог и сигурног савезника који се не мења онако како ветар дува, већ који живи и постоји у складу са моралним вредностима које су српски народ учиниле великим - поручио је Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин положио је вијенац на спомен-плочу кинеским новинарима, испред некадашње зграде кинеске амбасаде.

Кинеска амбасада у Београду погођена је 7. маја 1999. године са три навођена НАТО пројектила и тада су погинула три кинеска новинара, а 20 особа је тешко повријеђено.

САД, које су предводиле НАТО агресију на СР Југославију, тврдиле су да је кинеска амбасада погођена грешком, пошто је, наводно, коришћена застарјела мапа Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана