Тепавчевић: Пет до 10 пута више заражених од званично потврђених

Срна
Тепавчевић: Пет до 10 пута више заражених од званично потврђених

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић рекла је вечерас да се процјењује да у Србији, у односу на број званично потврђених случајева заразе вирусом корона, има најмање пет до 10 пута више особа код којих инфекција није препозната.

Тепавчевићева је објаснила и да је то “један ланац који је прилично дугачак” када је ријеч о потенцијалним носиоцима инфекције, те да је “то прича широм света, а не само у Србији”.

“Зато је комплетан концепт превенције да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције, па чак и особе које су прележале ову болест, јер смо видели да постоји могућност реинфекције”, изјавила је она.

Тепавчевићева, која је и члан Кризног штаба, рекла да на вјерује да ће казнена политика помоћи да вирус буде побијеђен, већ да је потребна само одговорност и колективна свијест.

Она је навела да посљедњих дана на болничко лијечење у Србији буде примљено око 200 пацијената више него што буде отпуштено.

“На данашњи дан су хоспитализоване 292 особе, а отпуштене су 102. У односу на број заражених сваког дана, око 15 одсто има средње тешку или тешку пнеумонију која захтева хоспитализацију”, рекла је Тепавчевићева за РТС.

Према њеним ријечима, лако је израчунати када ће се сви болнички капацитети бити попуњени, ако се настави истом динамиком.

“Имамо још капацитете које можемо отварати, а за које смо се надали да неће бити потребни. Још има болница које би могле да се преведу у ковид систем”, додала је Тепавчевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана