Тепавчевић: Никада нећемо дозволити да буду заборављене жртве

Срна
Тепавчевић: Никада нећемо дозволити да буду заборављене жртве

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић положила је данас вијенац на Споменик дјеци страдалој у НАТО агресији на СР Југославију и поручила да Србија никада неће дозволити да жртве тог трагичног догађаја буду заборављене.

Она је указала на то да су за 78 дана НАТО агресије извршени бројни напади на цивилне и војне циљеве, да су страдали невини људи, као и да је претрпљена значајна материјална штета и нарушена животна средина.

“Оно што сваког човека највише боли то су дечје жртве и дечије сузе. Милица из Батајнице, Сања из Варварина, Бранимир из Алексинца и бројна друга прекинута детињства подсећају нас на све страхоте страшног пролећа 1999. године”, рекла је Тепавчевићева.

Под изговором “спречавања хуманитарне катастрофе” Албанаца на Косову, НАТО је на данашњи дан 1999. године почео агресију на СР Југославију /СРЈ/, газећи тиме Повељу УН и свој оснивачки акт, којим је дефинисан као одбрамбени савез.

Током 79 дана агресије кориштена су убојна средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом.

У великим цивилним разарањима, незабиљеженим у савременој свјетској историји, убијено је неколико хиљада људи, а више од 6.000 задобило озбиљне повреде, које су у великом броју изазвале трајни инвалидитет.

Укупна ратна штета процијењена је на више од 100 милијарди долара, не рачунајући непроцјењиву штету нанесену природној средини и дугорочне посљедице по здравље људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана