Тегелтија: Дијаспора заинтересована за сарадњу са Републиком Српском

Срна
Тегелтија: Дијаспора заинтересована за сарадњу са Републиком Српском

МИНХЕН - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Минхену да је задовољан великом заинтересованошћу дијаспоре да се активно укључи у економско-привредни развој и живот Републике Српске.

"Част ми је била да данас посјетим српску црквену општину у Минхену и да се сусретнем са вјерујућим народом и свештеницима, те да разговарамо о свим њиховим стварима и импресијама овдје у Њемачкој, као и о успоменама из њиховог родног краја", рекао је Тегелтија након посјете Цркви Светог Јована Владимира у Минхену и присуства литургији.

Ово је, истакао је, била прилика за разговор са члановима удружења која окупљају српски народ у дијаспори, о идејама и могућностима које дијаспора може да пружи Републици Српској, али и ономе што Српска може да пружи дијаспори.

Према његовим ријечима, из дијаспоре стижу јасне поруке да су многи заинтересовани да се врате, да многи имају шта да понуде, а то су знање и искуство које су стекли у иностранству, те да очекују од власти и општина у Републици Српској да им се пружи прилика, те да им се не успоравају и не компликују процедуре.

Тегелтија је рекао да су људи које је данас срео спремни за свој нови пословни и сваки други живот у Републици Српској.

"Биће ми задовољство да и даље наставимо сарадњу са овим удружењима и Српском православном црквом и да окупљамо ове наше људе, не само овдје у Минхену, него и у Републици Српској", истакао је Тегелтија.

Старјешина храма Светог Јована Владимира Бојан Симић захвалио је за посјету предсједавајућег Савјета министара, истичући да се вјерници са овог подручја буде и моле Господа да их благослови, омудри и оснажи у хришћанским врлинама.

"Стога ради, јуче смо имали молитву за мир у свијету, у оквиру конференције која је одржана овдје у Минхену, и наша молитва била је, прије свега, упућена људима који имају моћ да тај мир одрже, да помогну и да га и даље изграђују на добробит читавог свијета, али прије свега нашег народа", рекао је прота Симић.

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић навела је да је веома важно што је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија присуствовао Минхенској конференцији јер је то свјетски бренд.

"Важно је да смо ту били присутни, а исто тако је важно што је предсједавајући уз много обавеза нашао времена да посјети своје вјернике и српску цркву овдје у Минхену", навела је Сајићева.

Предсједавајући Савјета министара претходно је у овом њемачком граду присуствовао Минхенско безбједносној конференцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана