Танжу Биглич, турски амбасадор у Србији: Анкара за рјешење косoвског питања засновано на консензусу

Срна
Танжу Биглич, турски амбасадор у Србији: Анкара за рјешење косoвског питања засновано на консензусу

БЕОГРАД - Турска подржава трајно и свеобухватно рјешење косовског питања, засновано на слободној вољи и консензусу Београда и Приштине, јер је то од виталног значаја за све земље у региону, рекао је турски амбасадор у Београду Танжу Биглич.

Биглич је навео да је питање Космета једна од највећих препрека за безбједност и добробит народа у региону, а да су за Турску стабилност и мир на Балкану од виталног значаја, јер би свака нестабилност могла директно да утиче и на Турску.

На питање да ли је сагласан са константацијом да је Санџак/Рашка "дежурно буре барута", турски амбасадор је рекао да је Санџак мост пријатељства између Турске и Србије.
- Негативне етафоре о Санџаку нису од користи ни за регион, а ни за Србију - рекао је Биглич за "Блиц".
Биглич је рекао да је ауто-пут Београд-Сарајево пут пријатељства који ће повећати сарадњу и ојачати трговинске и економске односе између Србије и БиХ.

Он је подсјетио да је изградња тог пута почела у октобру прошле године, да има двије дионице, од којих се Сремска Рача-Кузмин-мост на Сави наставља да гради великом брзином, а радови на пројекту друге Пожега-Котроман (према Вишеграду) су у току и предвиђено је да буду завршени у току 48 мјесеци.

Биглич је додао да је Србија постала трговинска атракција за турске инвеститоре, који су највише заинтересовани за текстилни и грађевински сектор, да турске компаније запошљавају 10.000 људи, а број улагања је постао 250 пута већи.
Када је ријеч о гасоводу "Турски ток", он је навео да је први дио пројекта већ започет и почело је допремање гаса преко прве трасе до Турске.

Говорећи о Аја Софији и њеном претварању у џамију, Биглич је рекао да је Турска свјесна њеног историјског, архитектонског и вјерског значаја за читаво хришћанство, посебно за православне цркве, али и за муслимане.
Он је додао да ће Аја Софија остати отворена за све без обзира на вјеру и да ће бити очуван њен континуитет и вриједности.

Када је ријеч о избјегличкој и мигрантској кризи, турски амбасадор је истакао да је у Турској 3,6 милиона избјеглих Сиријаца, на које је његова земља до сада потрошила око 40 милијарди долара, те да није фер очекивати да спријечи нови талас миграције без подршке и координације међународне заједнице, посебно ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана